5 Griekse bestemmingen om Orthodox Pasen te vieren

9 april 2022 Bas Wanrooij

5 Griekse bestemmingen om Orthodox Pasen te vierenNog steeds is het overgrote deel van Grieken Orthodox. Orthodox Pasen wordt dan ook in het hele land uitbundig gevierd. En wordt gezien als het belangrijkste religieuze feest voor de Grieken. Dit jaar valt Orthodox Pasen op 24 april en dat is voor veel scholen in Nederland tevens het begin van de meivakantie. We hebben 5 Griekse bestemmingen om Orthodox Pasen te vieren voor je op een rijtje gezet.

1 Patmos – is het heilige eiland van Griekenland. Hier heeft Evangelist Johannes het laatste bijbelboek geschreven in de grot van de Apocalyps. Orthodox Pasen is op Patmos het belangrijkste feest van het jaar en wordt groots gevierd in het hoofdstadje Chora. Een unieke ervaring die start op Palmzondag, ook wel Palmpasen genoemd, alle kerken op dit Egeïsche eiland. Het betekent traditioneel het einde van de vastenperiode.

2 Chios – op dit Griekse eiland wordt Palmzondag traditioneel en opvallend ingeluid. Op heilige zaterdag om 23:00 uur bestoken de kerken ‘Agios Markos’ en ‘Panagia Erithiani’ elkaar met vuurpijlen. Op Palmzondag bezoeken ze elkaars kerken en nemen ze de schade op. Er is echter nooit een verliezer. Dit unieke evenement wordt een half uur voor de start aangekondigd met een luide hoorn. Maken dat je wegkomt dus op zaterdag 23 april om 22:30 uur op het eiland Chios.

5 Griekse bestemmingen om Orthodox Pasen te vieren Corfu3 Corfu – op dit Ionische eiland worden traditioneel op heilige zaterdag roodgeverfde keramieken potten, vazen en kruiken gevuld met water van balkons gegooid. Dit ritueel vindt plaats om 11.00 uur ’s morgens in hoofdstad Kerkyra. Deelnemende balkons op Corfu laten duidelijke hun rode lopers of kleedjes  zien. Hoe groter de vaas, hoe meer publiek. Op zaterdag 23 april 2022 zal het in deze Corfiotische hoofdstad drukker zijn dan op een zaterdag in juli of augustus. ’s Avonds wordt er vuurwerk afgestoken vanaf het oude fort.

4 Zakynthos – Orthodox Pasen wordt op Zakynthos in elke uithoek gevierd. Op het Dionysios Solomos plein in Zakynthos-stad is het druk bij de Agios Nikolaos kerk. Veel Grieken gaan na Palmzondag ook weer zwemmen in zee. En wat nou een mooiere plek hiervoor dan Navagio beach op Zakynthos. Eind april nog zonder veel toeristen.

5 Arachova – is een bergdorp op het vasteland van Griekenland. Dichtbij het Orakel van Delphi en het Parnassos ski-resort. Op de zondag na Pasen, dit jaar 25 april, wordt hier Agios Georgios gevierd. Dit is het grootste religieuze feest van Arachova en omstreken. De festiviteiten starten op maandagmorgen in de gelijknamige kerk. Zo worden er paardenraces georganiseerd door de straten en overal op straat wordt er gegeten, gedronken en gedanst.