30 graden met Pasen in Griekenland

29 april 2021 Bas Wanrooij

30 graden met Pasen in GriekenlandDe meeste Grieken vieren dit weekend Orthodox Pasen. Met warme wind uit de Sahara worden aankomende dagen zomerse temperaturen in heel Griekenland verwacht. Met name in het zuiden van Griekenland kan het plaatselijk erg warm worden. Kreta kan zich in de grote steden als Heraklion opmaken voor maximum temperaturen van 35°C en zelfs hoger. Ook op het vasteland in de grote Griekse steden als Athene, Larissa, Patras en Thessaloniki zal het kwik overdag schommelen tussen de 30 en 35 graden Celsius. De wind waait uit het zuidwesten en neemt een hoop stof en zand mee uit de woestijn. Dat zorgt ervoor dat de zon niet fel zal schijnen. 30 graden met Pasen in Griekenland komt overigens niet vaak voor.

Temperatuurrecords april in Griekenland

Voor eind april en begin mei zijn tropische temperaturen ook op de Griekse eilanden uitzonderlijk. De gemiddelde maximum temperatuur in deze periode ligt zo’n 15 graden lager, als je naar het klimaat van Griekenland kijkt. In april zijn er twee Griekse temperatuurrecords: in Lamia op het vasteland werd op 10 april 1985 36,1°C gemeten op de thermometer en Heraklion zag het 37,0°C op 22 april 2008 worden. Orthodox Pasen valt laat dit jaar zo in het eerste weekend van mei. Na deze Paasviering start in Griekenland normaal ook het zomerseizoen.
30 graden met Pasen in Griekenland

Griekenland gaat 14 mei open voor toeristen

In Griekenland worden meer versoepelingen doorgevoerd. Vanaf 2 mei gaan de terrassen weer open en er mag ook weer gewinkeld worden. De quarantianeplicht voor reizigers uit EU-lidstaten heeft Griekenland recent al opgeheven. Vanaf 14 mei zal Griekenland haar grenzen openen voor toeristen. Je zult wel een recente negatieve PCR-test moeten tonen bij aankomst of een bewijs dat je gevaccineerd bent tegen Covid-19. Ook wordt een bewijs dat je immuun bent, omdat je corona al hebt gehad, geaccepteerd. Een mondkapje is momenteel zowel buiten als binnen verplicht om te dragen. Het is nog onbekend of we van onze overheid weer naar Griekenland mogen voor vakanties vanaf 14 mei. Laten we nu echt hopen op meer duidelijkheid en perspectief op de volgende persconferentie.