Orthodox Pasen vieren in Griekenland

9 februari 2015 Bas Wanrooij
Orthodox Pasen vieren in Griekenland op Corfu fanfare

Orthodox Pasen Griekenland – fanfare

In Nederland zijn Sinterklaas en Kerstmis de feestdagen van jaar, maar in Griekenland is dit Orthodox Pasen. Niet zoals wij Pasen vieren op zondag en maandag, maar meer dan week lang zijn er lokale festiviteiten en activiteiten. De Grieken noemen het religieuze feest Pascha en Megalo Savvato (zaterdag van Lazarus) en Palmzondag zijn de drukste dagen. Ook is Witte Donderdag, waarop men in Griekenland eieren rood verft, een speciale dag. Lokaal vieren de Grieken Pasen op hun eigen manier, met eeuwenoude tradities en vooral met elkaar. In 2015 valt het Paasweekend in Griekenland 11 en 12 april.

Waarom valt Orthodox Pasen anders dan ons Paasfeest

Het Orthodox Pasen valt vaak op een andere datum dan het katholieke paasfeest wat wij in Nederland vieren. Beide feesten zijn op een zondag, maar de data verschillen. Orthodox Pasen start op de eerste zondag na volle maan na het begin van de lente. Het verschil in data is te verklaren doordat de Orthodoxe kerk rekent met de Juliaanse kalender en hier In Nederland de Gregoriaanse kalender sinds 1582 de leidraad is. Er zijn uitzonderingen op deze regel en het komt weleens voor dat beide vieringen op dezelfde data plaatsvinden. In 2010, 2011 en 2014 was dit het geval en ook in 2017 worden beide paasfeesten op dezelfde datum gevierd.

Festiviteiten Orthodox Pasen in Griekenland

Orthodox Pasen Griekenland winkeltje Kreta

Orthodox Pasen Griekenland – winkeltje paasspullen

Zoals al beschreven wordt het orthodoxe paasfeest lokaal in Griekenland anders gevierd. Het eiland Corfu heeft een heel speciaal programma en een unieke locatie voor alle Grieken om Pasen te vieren. Op Megalo Savvato om 11.00 uur worden keramieke potten gevuld met water van balkons in Kerkyra geduwd. De ene nog groter en mooier versierd dan de andere. Een happening waar duizenden mensen naar komen kijken. ‘s Avonds, kort voor middernacht, wordt een groots vuurwerk afgestoken vanaf het oude fort in de stad.

Op Paros is Goede Vrijdag heel bijzonder met o.a. de kruisiging op de rotsen. Op Heilige Zaterdag maakt men traditioneel “Latzarakia” en ‘s avonds is er in Parikia een groots vuurwerk. Twee kerken op Chios, in Vrondados, bestoken elkaar volgens traditie met vuurpijlen. Een uniek schouwspel.

Vier Pasen op Zuid-Kreta

Voor de Grieken is niet alleen het weekend van de verrijzenis van Jezus het paasfeest, maar zijn vooral ook alle voorbereidingen bepalend voor de feestvreugde. Het afsluiten van de paasperiode is voor hun tevens het startsein van de zomer; het vakantieseizoen. Begin april vliegt Transavia voor het eerst weer naar Kreta, waardoor je het Grieks-orthodoxe Pasen dit jaar mee te kunt vieren met de Kretenzers.

Ross Holidays biedt de mogelijkheid bij vertrek in april om het Griekse paasfeest mee te maken vanuit Plakias op Zuid-Kreta. Je kunt deelnemen aan een tweedaagse paasexcursie inclusief transfer naar het klooster van Preveli, de paasmis, het eten van de mageritsa (traditionele paassoep) en een paasdiner op de volgende dag compleet met dans en muziek.