Vier Pasen in Griekenland

22 maart 2019 Bas Wanrooij

Vier Pasen in GriekenlandIn Griekenland wordt het Orthodox paasfeest groots gevierd. Lokaal zijn er vrijwel in heel Griekenland tradities en festiviteiten. Als toerist kun je de paasviering in Griekenland meemaken. In 2019 is het zondag 28 en maandag 29 april Pasen volgens de Orthodoxe kerk. In Nederland zijn in deze periode de meeste scholen dicht in verband met de meivakantie. De week voor het Pasen is de Grote Week voor de Grieken en die start met Palmzondag (Palmpasen) en eindigt met Stille Zaterdag (Megalo Savvato). Overal zijn er processies en optochten.

Corfu heeft een bijzondere traditie

Elk Grieks eiland heeft zo zijn eigen tradities bij de viering van Pasen. Het Ionische eiland Corfu trekt jaarlijks heel veel bezoekers in deze periode. Op Megalo Savvato (27 april 2019) worden om 11.00 uur, vanaf balkons in de hoofdstad Kerkyra, kruiken met water naar beneden gegooid. De potten verschillen in grootte en men versiert ze maar al te graag. Onder luid gejuich van het publiek worden ze van balkons met herkenbare rode lopers afgeduwd. De scherven brengen geluk en zijn dan ook een gewild souvenir.

De fanfares laten zich de hele week al van hun mooiste kant zien met opgepoetste instrumenten en in traditionele kledij. In Kerkyra oefenen ze wekenlang en je ziet de fanfares dan ook regelmatig praktijkoefeningen doen in de oude binnenstad.

Paasexcursies op Griekse vakantiebestemmingen

Op meerdere vakantiebestemmingen in Griekenland worden paasexcursies georganiseerd. Reisorganisatie Ross Holidays biedt haar gasten op de bestemmingen Ithaki, Kythira, Kreta en Pilion speciale paasexcursies aan om het van heel dichtbij en tussen de Grieken mee te kunnen maken. Een lokale gids verzorgt het programma met wandelingen en een paaslunch of -diner in een lokale taverne.