Marathon

Marathon is een plaats in Attica op het vasteland van Griekenland. In Nieuwgrieks wordt het dorp Marathonas genoemd en het ligt ten noordoosten van hoofdstad Athene. In september van het jaar 490 voor Christus vond hier de slag bij Marathon plaats. De Grieken verslaan voor het eerste de Perzen en hun snelste boodschapper Phidippides rent 42 kilometer en 195 meter om deze boodschap over te brengen in Athene. Hij sneuvelt bij aankomst door uitputting na het uitbrengen van de woorden “Wij hebben gewonnen”. Deze route wordt tegenwoordig de authentieke marathon genoemd. Toch was het niet zij eerste lange loopafstand, want als koerier liep hij bijvoorbeeld eerder al van Athene naar Sparta op en neer.

Hier ligt de historie van de Marathon hardloopwedstrijd

Marathon is dus een universeel bekende naam en bezit een grote symbolische waarde. De slag bij Marathon maakte de kracht van de stad Athene duidelijk. Pas in 1896 werd deze afstand van toen nog 40 kilometer zowel een sportieve proef als een Olympische discipline. Anno 2021 is er onofficieel al een tijd neergezet van onder de twee uur. Het huidige wereldrecord ligt met twee uur en één minuut hier net boven. In het stadje zijn overigens een heus Marathon Run Museum en archeologisch museum die je kunt bezoeken tijdens je reis. Naast het sportstadion met atletiekbaan in het dorp is waar de jaarlijkse historische hardloopwedstrijd van start gaat. Wist je dat elke kilometer van deze historische marathonroute vast wordt aangeven met een officieel bord langs de route?

Strand vind je o.a. in het aangrenzende dorp Agios Panteleimenos, wat in dezelfde gemeente ligt. Het is een groot en op sommige plaatsen breed zand- en kiezelstrand. Hier vind je tevens meer accommodaties en toeristische voorzieningen. Dichtbij ligt ook het Olympisch roeistadion. Deze werd speciaal voor de Olympische Spelen van 2004 aangelegd.

Foto album Attica

Marathon tips

Marathon Run Museum Olympische Spelen

Marathons op de Olympische Spelen historie

Bezienswaardig zijn de twee tumuli bij Marathon. Eentje fungeert als graf van de 192 Griekse soldaten die bij de slag van Marathon in het jaar 490 voor Christus om het leven kwamen.  De andere herbergt de opgegraven lichamen van de Plataeërs die bij dezelfde slag om het leven kwamen. Er is hier ook nog een klein museum bij.

Een andere tip is om naar het nationale park van Schinias te gaan. Niet alleen om zeldzame vogelsoorten te spotten, maar ook voor het fraaie langs zandstrand. Het natuurgebied ligt op vier kilometer afstand van Marathonas.

Meer Griekenland aanbiedingen


Marathon bezienswaardigheden

Marathon Run Museum

Museum of the Marathon Run in Marathonas

Zeker mag je een bezoek niet vergeten aan het Marathon Run Museum. Het museum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw in het centrum van het stadje. Bij de ingang staan twee beelden van marathonlopers. Het zijn beelden die gemaakt zijn van foto’s van marathonlopers en gedoneerd door China. De oprichter, de heer Kyriakides, is getrouwd met een Chinese marathonloopster en zijn vader was ook beroemde loper van deze afstand. In het Marathon Run Museum leer je alles over de geschiedenis van de marathon.

Wist je bijvoorbeeld dat de afstand tot 1921 variabel was? Zo werd tijdens de Olympische Spelen van 1896 40 kilometer afgelegd, maar tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen bijvoorbeeld liefst 42,7 kilometer. In mei van het jaar 1921 besloot de International Amateur Athletic Federation (IAAF) dat de marathon één vaste afstand moest zijn. Deze officiële afstand voor de marathon is toen vastgesteld op 42.195 meter.

Bij de startlijn van de race vind je ook de grote marmeren gedenksteen met 40 erop, die in 1896 aangaf hoe ver de marathon was tijdens de eerste internationale Olympische Spelen.