Marathon

Marathon is een plaats in Attica op het vasteland van Griekenland. In Nieuwgrieks wordt het dorp Marathonas genoemd en het ligt ten noordoosten van hoofdstad Athene. In september van het jaar 490 voor Christus vond hier de slag bij Marathon plaats. De Grieken verslaan voor het eerste de Perzen en hun snelste boodschapper Thersippios rent 42 kilometer en 195 meter om deze boodschap over te brengen in Athene. Hij sneuvelt bij aankomst door uitputting na het uitbrengen van de woorden “Wij hebben gewonnen”, maar is wel de eerste mens die ooit een marathon heeft gelopen. Deze route wordt tegenwoordig de authentieke marathon genoemd. En deze hardloopwedstrijd vindt ter nagedachtenis jaarlijks in november plaats.

Hier ligt de historie van de Marathon hardloopwedstrijd

Marathon is dus een universeel bekende naam en bezit een grote symbolische waarde. De slag bij Marathon maakte de kracht van de stad Athene duidelijk. Pas in 1896 werd deze afstand van 42,195 kilometer zowel een sportieve proef als een Olympische discipline. Anno 2021 is er onofficieel al een tijd neergezet van onder de twee uur. Het huidige wereldrecord ligt met twee uur en één minuut hier net boven. In het stadje zijn overigens een heus Marathon Run Museum en archeologisch museum die je kunt bezoeken tijdens je reis. Het sportstadion met atletiekbaan in het dorp is waar de jaarlijkse hardloopwedstrijd van start gaat.

Strand vind je o.a. in het aangrenzende dorp Agios Panteleimenos, wat in dezelfde gemeente ligt. Het is een groot en op sommige plaatsen breed zand- en kiezelstrand. Hier vind je tevens meer accommodaties en toeristische voorzieningen. Dichtbij ligt ook het Olympisch roeistadion. Deze werd speciaal voor de Olympische Spelen van 2004 aangelegd.

Marathon tips

Bezienswaardig zijn de twee tumuli bij Marathon. Eentje fungeert als graf van de 192 Griekse soldaten die bij de slag van Marathon in het jaar 490 voor Christus om het leven kwamen.  De andere herbergt de opgegraven lichamen van de Plataeërs die bij dezelfde slag om het leven kwamen. Er is hier ook nog een klein museum bij.

Bekijk alle aanbiedingen