Carnaval in Rethymnon op Kreta

19 februari 2015
Kleurrijke carnaval parade in Rethymon op Kreta

Carnaval in Rethymnon – parade Rethymno Carnival

Als je denkt dat ze in Griekenland geen carnaval (kunnen) vieren dan heb je het mis. Aankomend weekend wordt op veel plaatsen in Griekenland namelijk traditioneel carnaval gevierd. Patras, Xanthi en Moschato (Athene) staan bekend om hun carnavalsoptochten, maar ook in Rethymnon op Kreta wordt het feest uitbundig gevierd.

De 101e editie van Rethymno Carnival barst zaterdag los in de kustplaats op het Griekse eiland. Rethymnon is dus niet alleen een vakantiebestemming voor de zomer.

101e editie van Rethymno Carnival

In 1914 startte een enthousiaste groep inwoners van Rethymnon met de eerste editie van “Rethymno Carnival”. Dit jaar, ruim een eeuw later, is deze traditie nog springlevend. Delen, creëren, plezier maken en beleven zijn kernwoorden van de carnavalsviering hier. Een kleurrijk spektakel, waarin cultuur en creativiteit worden gecombineerd. Kenmerkend voor de oude tradities en rijke geschiedenis van deze stad aan de noordkust van Kreta.

Dit jaar is het thema “next generation”. Een sociaal symbolisch carnaval om hoop met elkaar te delen, ideeën en gevoelens uit te wisselen en om gezamenlijk elke vorm van emotioneel of fysiek geweld op jonge kinderen tegen te gaan. Onze “next generation”.

35 karren tijdens carnavalsparade in Rethymnon

Carnavals wagen in de parade van Rethymnon op Kreta

Carnaval in Rethymnon – wagen in de parade

De carnavalskarren, kostuums en maskers worden met de hand gemaakt. Allemaal van recyclebaar materiaal. In totaal doen dit jaar 46 verschillende teams mee. De Night Parade start op zaterdag 21 februari om 21.00 uur, terwijl The Grande Parade op zondag 22 februari om 14.00 uur begint.

Maandenlang is er hard en met veel plezier gewerkt aan de 35 verschillende karren die meerijden in de optocht van zondag. Na de Grande Parade, op zondag 22 februari, wordt op het strand van Rethymnon om 18.30 uur traditioneel King Carnival verbrand. Na de aansluitende vuurwerkshow volgt een live concert van de Griekse band VEGAS.