Chania, Rethymnon en Heraklion in één vakantie

8 mei 2022 Bas Wanrooij

Chania, Rethymnon en Heraklion op Kreta tijdens één vakantieOndanks dat Kreta het grootste eiland van Griekenland is, kun je in een week tijd best drie steden bezoeken. Verblijf je in de regio van Rethymnon dan is de afstand van Chania 70 kilometer en naar Heraklion 80 kilometer. De wegen hiernaartoe zijn prima en met een huurauto bedraagt de reistijd ongeveer een uur. Zo kun je dus tijdens een week vakantie op Kreta drie interessante steden bezoeken. In het voor- en naseizoen is het bovendien nog niet zo druk en ook zo niet warm in deze Kretenzische steden. Handige tips om Chania, Rethymnon en Heraklion in één vakantie te bezoeken.

Chania is de mooiste stad van Kreta

Haven van Chania op KretaChania is zonder meer de mooiste stad van Kreta en zo niet de meest kosmopolitische stad van heel Griekenland. Het is met 110.000 inwoners de op één na grootste stad van het Griekse eiland. Mooi en sfeervol tegelijk en ligging aan zee is geweldig. De Venetiaanse haven werkt als een magneet en trekt zowel veel Grieken als toeristen aan. Lekker flaneren over de boulevard en slenteren door de sierlijke kronkelstraatjes in het oude stadsdeel. Vol taverna’s, shops en terrasjes.

Proef de authentieke bougatsa van Iordanis (de oudste bougatsa shop van Chania), de pita gyros van Oasis (sinds 1966) en de traditionele broden van bakkerij Drandakis. Deze bakkerij zit al sinds 1911 in Chania. En voor de lekkerste chocolade cake (Zoumero genaamd) met het mooiste uitzicht op de stad rijd je naar Koukouvaya.

Rethymnon met haar gezellige oude binnenstad

Rathymnon is de op twee na grootste stad van Kreta en telt zo’n 30.000 inwoners. De ideale vakantiebestemming als je een zonvakantie wilt combineren met een stad. Het heeft namelijk een lange gezellige boulevard met een langgerekt en goed georganiseerd zandstrand. In de oude binnenstad is het gezellig met veel taverna’s, terrasjes, winkeltjes en hippe boutique hotels. Zeker rondom de Tzami Nerantzes moskee en richting de Venetiaanse haven is veel vertier.

Heraklion is de hoofdstad met het grootste vliegveld

Heraklion hoofdstad van KretaHeraklion is met 175.000 inwoners niet alleen de grootste stad van Kreta, maar ook de hoofdstad. De ligging is centraal aan de noordkust. Bij de Venetiaanse haven zijn drie grote parkeerplaatsen, waar je voor drie euro een hele dag kunt parkeren. Je loopt hiervandaan langs deze haven, via 25is Avgoustou het gezellige centrum in. Het Koules fort, de Mirosini en Bembo fontein en de Venetiaanse Loggia zijn bijvoorbeeld bezienswaardig. Heraklion is overigens een goede stad om te gaan shoppen. Veel grote en internationale winkelketens hebben hier namelijk hun filialen. Voor souvenirs kun je het beste naar ‘Central Market’ lopen.

Als je een late terugvlucht hebt vanaf Karantzakis International Airport kun je de laatste dag van je vakantie gebruiken om Heraklion te bezoeken. Je bent hiervandaan namelijk zo op het vliegveld.