Lang weekend naar Kreta: 5 handige tips

10 april 2023 Bas Wanrooij
Handige tips voor een lang weekend naar kreta

Venetiaanse haven van Chania op Kreta

Lang weekend naar Kreta? In de periode van april tot en met half november is dit goed mogelijk. Ook in de wintermaanden, maar dan dien je via Athene te reizen. Denk aan een korte vakantie van drie, vier of vijf dagen met een weekend erin. Het beste kun je vliegen vanaf Schiphol op de luchthaven van Heraklion. Hier is het aanbod van vluchten namelijk het grootst, maar heen naar of terug vanaf het vliegveld van Chania is ook een optie. Weer eens wat anders dan een stedentrip naar Barcelona of Rome. Ook op Kreta kun je culturele bezienswaardigheden als Knossos bezoeken en verblijven in een gezellige stad, zoals Chania of Rethymnon. We hebben 5 handige tips voor een lang weekend naar Kreta op een rijtje gezet.

1. Reis in het voor- of naseizoen naar Kreta

Kreta heeft een lang zomerseizoen. Het start namelijk eind maart al of in de eerste week van april. Vanuit Nederland kun je tot ver in november nog doorvliegen. Mede door de zuidelijke ligging zijn april, mei, oktober en november vaak nog prima reismaanden voor het grootste Griekse eiland. En in oktober en november is de zee nog aangenaam warm. Ideaal om een lang weekend strand met cultuur te combineren en te verblijven in een gezellige stad of badplaats.

Het voor- en naseizoen zijn tevens rustigere reismaanden en zeker niet zo druk als in het hoogseizoen. Neem daarbij dat vluchten en hotels dan ook voordeliger zijn. Dus om even betaalbaar bij te komen is een korte vakantie naar Kreta in deze periode een tip. Bekijk onze aanbiedingen naar Kreta.

2. Combineer de luchthavens van Chania en Heraklion

Knossos bezienswaardigheid op Kreta

Bezoek Knossos op Kreta tijdens je korte reis

Kijk of het mogelijk is om de heen- en terugreis te kiezen voor een andere luchthaven of Kreta. Vlieg bijvoorbeeld heen op Chania in het westen van het eiland en terug centraal vanaf Heraklion Airport. Om omgekeerd. Dan kun je zowel Chania, Rethymnon en/of Heraklion bezoeken als je wilt. Of je kiest voor de gezelligheid van één van deze steden in combinatie met strand en cultuur. Met twee verschillende vliegvelden hoef je op Kreta minder te reizen en kun je dus meer genieten van je lange weekend of korte vakantie.

3. Neem een huurauto op Kreta

Een huurauto mag eigenlijk niet ontbreken bij zo’n kort verblijf op Kreta. Je bent dan flexibel en kunt dus gaan en staan waar je wilt. Voordeel is dat je deze op de luchthaven kunt afhalen en hier ook weer kunt afleveren. En het maakt niet uit of je de vliegvelden van Chania en Heraklion combineert. Vooral in het noorden van Kreta zijn de wegen goed en kun je vrij gemakkelijk van Heraklion, via Rethymnon naar Chania rijden bijvoorbeeld.

4. Regel zoveel mogelijk voor je gaat vliegen

Regel zoveel mogelijk zaken voor je gaat vliegen. Denk bijvoorbeeld aan hotels of appartementen waar je wilt verblijven en musea of archeologische bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. Hou hierbij rekening met feestdagen in Griekenland. Zo zijn bijvoorbeeld op 1 mei musea en archeologische bezienswaardigheden in Griekenland gesloten. En in de week voor en na Orthodox Pasen is lang niet alles operationeel of gelden aangepaste openingstijden.

5. Proef de Kretenzische keuken en bezoek een wijnhuis

Een andere tip voor een lang weekend naar Kreta is om in ieder geval één keer de lokale keuken te proeven. Kies bijvoorbeeld voor een traditionele taverne ergens in de bergen en proef lokale gerechten. Leuk is om geen hoofdgerecht te bestellen, maar juist allemaal kleinere gerechten en deze te delen met elkaar. De Grieken noemen dit Mezedes en je kunt zo veel proeven en combineren. Op Kreta vind je vrij veel wijnhuizen; met name in het noorden van het Griekse eiland. Hier kun je wijnen proeven van inheemse druivenrassen, zoals bij Manousakis wijnhuis of Pnevmatikakis wijnhuis. Een leuke en unieke ervaring tijdens je korte vakantie op Kreta.