Mamma Mia op Pilion

23 juni 2014 Bas Wanrooij
Litsa Victoria Vainopouou Olkas in Damouhari Pilion over Mamma Mia

Litsa Olkas in Victoria taverna Damouhari Pilion

Bij de film “Mamma Mia!”, vol met ABBA klassiekers en Meryl Streep in de hoofdrol, denk je direct aan het Griekse eiland Skopelos. Inderdaad hier zijn de meeste opnames gemaakt voor “Mamma Mia!”, maar wist je dat een belangrijk gedeelte van de film is geschoten op Pilion?

We spraken met Litsa Victoria Vainopoulou Olkas van de lokale taverna Victoria. Ze weet zich de opnames in haar taverne, in haar dorp en in de baai van Damouhari (Damouchari) op Pilion nog te herinneren als de dag van gisteren.

Het begin van “Mamma Mia!” is hier op Pilion

“De opnames van “Mamma Mia!” waren op 22, 23 en 24 september 2007 hier in Damouhari op Pilion.” vertelt Litsa. Al op 15 augustus was men in de baai gestart met alle voorbereidingen en eind augustus lagen er bijvoorbeeld alleen houten (vissers)boten in de natuurlijke haven. Alle boten gemaakt van andere materialen werden tijdelijk verplaatst naar een ander haventje.

“In het begin van de film komt een open jeep aanrijden. Dat is hier in Damouchari en Meryl Streep verwelkomt twee Franse vriendinnen in haar dorp. De opname dat de jeep weer wegrijdt is overigens gemaakt op het eiland Skopelos” gaat Litsa enthousiast verder.

Dansen op “Dancing Queen”

Mamma Mia in Damouhari op Pilion

Damouhari baai uit de film Mamma Mia op Pilion

“Een ander fragment is bij “Dancing Queen”. De dames beginnen te dansen tussen de olijfbomen en lopen dansend via dit smalle stenen paadje naast ons naar het strand. Aan het eind van het nummer springen ze allemaal daar verderop in de baai in zee” legt mevrouw Olkas ons uit.

Leuke bijkomstigheid is dat het pad tussen de taverne en het oude huis een stenen pad is. Speciaal voor de film, Meryl Streep vond het wat moeilijk om dansend over het ongelijke stenen pad naar het strand te gaan, hebben ze hier een houten trap gemaakt en bedekt met een folie bedrukt met stenen. Net echt en kostte ongeveer twee weken werk.

Meryl Streep verbleef in een eenvoudig stenen huis

Damouhari baai Pilion Mamma Mia de film

Uitzicht vanaf Victoria taverna op Damouhari

“Meryl Streep wilde niet in een luxe villa of hotel verblijven. Een erg vriendelijke vrouw. Ze sliep alleen in een traditioneel stenen huis in Damouhari iets hoger tegen de berghelling. ’s Avonds kwamen ze allemaal eten in onze taverne en er werd veel gedanst en gelachen.” gaat Litsa verder.

De blauwe luikjes en blauwe deuren van het oude huis in de film zijn overgebracht vanuit Engeland. Eigenlijk was het een bouwval en hebben ze het speciaal voor de film opgeknapt en echt Grieks gemaakt. Ook het fragment van de oude vrouw lopend met hout en een ezel met haar man erop is gemaakt in Damouhari op Pilion. Inmiddels alweer bijna zeven jaar geleden.