Op zoek naar de beste olijfolie

4 juli 2014 Bas Wanrooij
Maleas premium extra virgin olijfolie

Maleas premium extra virgin olijfolie Griekenland

Eigenlijk maken ze overal in Griekenland wel olijfolie. Vaak zijn het familiebedrijven en de productie is kleinschalig. We gingen op zoek naar de beste olijfolie en ontmoetten Yorgos Koropoulis en Sophia Effraimidou in Athene. Hun organische premium extra virgin olijfolie van het merk Maleas is niet alleen erg smaakvol, maar bovendien verpakt in een fraai jasje. De Maleas fles wil je gewoon graag op tafel zetten. Een opmars in Griekenland om niet alleen kwalitatief de beste olijfolie te maken, maar in combinatie met design op zoek gaan naar het totaalplaatje.

Zo herken je de beste olijfolie

De aroma en smaak van olijfolie moeten aangenaam zijn en je een fris en gezond gevoel geven. Er zijn volgens de IOOC (International Olive Oil Council) drie belangrijke elementen om een goede olijfolie te herkennen aan de smaak: fruitig, bitter en scherp of prikkelend. Met je mond en je neus kun je het fruitige in de olijfolie proeven en ruiken. Het bittere element komt meestal van onrijpe vruchten en het scherpe smaakje van een vroege oogst van de olijven.

Olijfbomen in Griekenland

Olijfgaarden Peloponnesos Griekenland

Dan zijn er nog de scheikundige eigenschappen van de olie. Een extra virgin olijfolie, de hoogste kwaliteitsklasse, moet een zuurgraad hebben van minder dan 0,8%. Polyfenol en a-tocoferol zijn eigenschappen die ook de kwaliteit van de olie bepalen, maar zelden of nooit op de verpakking of het etiket van de olijfolie vermeld staan. Om het niet te ingewikkeld te maken gaan we hier niet verder op in.

Het PGI (Protected Geographical Indication) certificaat verzekert je van de echtheid en traceerbaarheid van een goede kwaliteit olijfolie. De makers van goede kwaliteit olijfolie zorgen voor de juiste aanplant, een milde oogst, de beste kwaliteit van de olijven, ideale rijping, de juiste opslag en de juiste condities om olijfolie te maken. Bovendien vermijden ze alle onnatuurlijke hulpmiddelen en wordt er geproduceerd met passie en liefde.

Maleas heeft een zuurgraad van 0,3% en is rijk aan vitamine E

“Maleas is een organische biologische extra virgin olijfolie met een zuurgraad van minder dan 0,3%. Daarmee is het één van de organische olijfoliën met de laagste zuurgraad die je kunt krijgen. Bovendien is Maleas rijk aan vitamine E en helpt het om je te beschermen tegen oxidatieve stress.”  legt Sophia ons uit. De Koroneiki olijven worden met de hand geplukt, maar de zeldzame olijfsoort Athinoelia maakt Maleas echt uniek. Een uitdaging om te oogsten en er zijn maar weinig olijfoliën ter wereld die deze twee soorten combineren.