De beste olijfolie ter wereld

10 oktober 2014 Bas Wanrooij
Drie generaties bij The Governor olijfolie op Corfu

Drie generaties bij elkaar bij The Governor Corfu

Corfu is grotendeels bekleed zou je zeggen met olijfbomen. Tot ver terug in de geschiedenis was dat al zo, zodat er ook oeroude bomen van zo’n vijfhonderd jaar zijn. De bewoners zijn vergroeid met deze knoestige wonderlijke bomen, waarin als je even de tijd neemt allerlei verstilde figuren en gedaanten kunt ontdekken. Bomen van zo’n honderdvijftig jaar, welke de beste olijven leveren, zijn er gelukkig genoeg. Tweemaal per jaar worden de olijven geoogst. Al vele jaren door netten onder de bomen te leggen, wat het rapen makkelijker maakt.

Doel om de beste olijfolie ter wereld te maken

Maar zie, ook in Corfu is de jonge generatie geinteresseerd om het allemaal anders te doen. Ongetwijfeld heeft dat tot grote spanningen geleid bij de oudere garde. In de trant van nieuwe fratsen, wat denken jullie wel. En dan pats komen we ineens in de 21ste eeuw. Een perserij bij een niet toeristisch stadje, Agios Mathaios waar drie generaties olijvenpersers serieus bezig zijn de beste olijfolie ter wereld te maken. Wij zijn uitgenodigd om daar de olijfperserij te bezoeken.

De beste olijfolie ter wereld The Governor op Corfu fles

The Governor Corfu – witte fles

De jongelui Spyros en George Dafnis hebben duidelijk de leiding overgenomen en vader en grootvader worden ook bij de presentatie gehaald. Het is een hechte ploeg met de neuzen naar dezelfde richting en oerrtrots op de onvoorstelbaar hoge kwaliteit van hun extra virgin olijfolie. En dat is niet zomaar een bewering. Het product werd en wordt uitgebreid getest in laboratoria in Athene en ook in the university of California.

De nieuwe aanpak en verwerking leidt tot de extreem hoge kwaliteit van deze olie. Dat begint al bij het selecteren van de olijfbomen, het oogsten en verder de hele verwerking en de bottling. Olijven worden niet meer opgevangen in netten, nee ze worden met hand geplukt. Enigszins beschadigde of aangetaste olijven komen niet eens bij de uitverkoren exemplaren in de buurt. Het verwerken, afscheiden van bezinksel en andere afvalstoffen gebeurt op ambachtelijke en technische wijzen, ja de opslag en bottling van het eindproduct geschiedt in niet lichtdoorlatende, genummerde flessen.

Goede olijfolie is ook een natuurlijk medicijn

The Governor olijfolie Griekenland mooie fles

The Governor olijfolie in een fraai jasje

Het gaat te ver om in details te treden van de rapporten van de diverse laboratoria, maar het komt erop neer dat de concentraties van heilzame bestanddelen vele malen groter zijn dan alle andere gesteste olijfolies uit vele landen. Dan spreken we over anti-oxidanten en vele andere geneeskrachtige termen. Er wordt al gedacht dat dit soort pure olijfolies een heel natuurlijk medicijn kunnen zijn tegen vele ziektes. Daarbij worden kanker, Alzheimer, diabetes en hartziekten genoemd. Kortom deze familie is heel goed bezig en ze zijn zelf ook verbaasd over de uitkomsten.

Tenslotte de presentatie van het product aan het publiek. In de eerste plaats zal het geen massaproduct kunnen worden. Als eerbetoon aan the Governor, Ioannis Kapodistrias, van wie een standbeeld staat in de stad Kerkyra, werd voor deze naam gekozen voor dit superproduct. De Governor heeft lang geleden o.a. bewerkstelligd dat Korfoe vrij van vreemde smetten, vrijwillig kon opgaan in het Griekse rijk.