Mandolato uit Zakynthos

17 oktober 2014 Bas Wanrooij
Winkel en fabriek mandolato en pastelli Zakynthos stad

Mandolato fabriek en winkel “I Zakynthos”

Mandolato en pastelli zijn twee zoetigheden die in Griekenland worden gemaakt. Een stuk gezonder dan het meeste snoep bij ons in Nederland en daarbij wordt het vaak op traditionele en ambachtelijke wijze geproduceerd.

Op het Griekse eiland Zakynthos, bij de kleine fabriek van “I Zakynthos” in de stad, maakt Dennis Papadatos elke morgen zo’n 45 kilo mandolato volgens een “geheim” familierecept. Ook pastelli wordt hier nog traditiegetrouw gemaakt.

De beste mandolato komt van Zakynthos

Voor de beste mandaloto, Griekse nougat, moet je volgens kenners op Zakynthos of Corfu zijn. In Zakynthos-stad aan de Psaron nummer vijf, net achter het Solomos plein, wordt door de familie Kotsonis al sinds 1910 mandolato en pastelli gemaakt. De productie vindt heel vroeg in de ochtend plaats en vanaf 08.00 uur staan de eerste schoolkinderen al te dringen in het kleine winkeltje voor de fabriek. Het is even zoeken en waarschijnlijk loop je eerst een andere meer opvallende snoepwinkel in de buurt binnen. Bij een boekwinkeltje vragen we naar “I Zakynthos” en de Griek achter de toonbank wijst stellig met zijn wijsvinger naar een wat verscholen pandje.

Eiwit, honing en verse amandelen

Mandolato Zakynthos amandelen in fabriek

Dennis gooit amandelen bij de mandolato

Het mandolato recept krijgen we van Dennis niet te zien, maar we mogen wel meekijken en zelfs helpen bij het maken van de nougat. Dennis vertelt “We halen de dooiers uit de eieren en gebruiken alleen het eiwit. Om de mandolato zoet te krijgen nemen we zoveel mogelijk honing. Slechts een beetje suiker (7%) hoeven we dan nog toe te voegen”. Vol trots laat hij vervolgens een jutezak verse amandelen zien, die we zelf bij het mengsel mogen gaan toevoegen. Onmisbaar in het snoepgoed van het Ionische eiland.

Weinig calorieën en een lekker souvenir

Mandolato Zakynthos inpakken nougat

Onnavolgbaar inpakken mandolato op Zakynthos

“Een goede mandolato moet hard en zoet zijn, niet plakken aan de verpakking, je tanden of gehemelte. Het is echt niet zo eenvoudig om een goede mandolato te maken” lacht Dennis. We zien dat zijn personeel ervaren medewerkers zijn. Onnavolgbaar en in een recordtempo pakt een Griek het snoepgoed in papiertjes.

Dennis zegt: “Een stukje van onze mandolato heeft maar 130 calorieën. Je kunt het dan ook op elk tijdstip van de dag eten. Bovendien een heerlijk souvenir voor thuis”. We nemen een hap van onze verse mandolato als ontbijt.