Olijfolie uit Lesbos: op bezoek bij Protoulis in Plomari

15 juni 2024 Bas Wanrooij

Olijfolie proeven met bruschetta's bij Protoulis op LesbosHet Noord-Egeïsche eiland Lesbos heeft ruwweg zo’n 11 miljoen olijfbomen. In het zuiden van het Griekse eiland groeit voornamelijk de inheemse olijf ‘Kolovi’ en in het noorden van Lesbos vind je ‘Adramytini’ olijfbomen. Van beide soorten wordt hier al decennia lang op traditionele wijze biologische olijfolie van superieure kwaliteit gemaakt. Leuk is om het olijfoliemuseum in Agia Paraskevi te bezoeken om te zien hoe men op Lesbos in de vorige eeuw olijfolie maakte. Wij spraken met Yiannis Protoulis bij Plomari over zijn passie voor olijfolie uit Lesbos en natuurlijk hun supergezonde producten.

Protoulis is een familiebedrijf met passie voor olijfolie

Olijfoliepers en museum van Protoulis op LesbosInmiddels staat de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf Protoulis. Ze maken niet alleen superieure olijfoliën, maar ook hun marketing is dik in orde. Zelf bezit de familie zo’n 17.000 olijfbomen en ze hebben in zowel Megalochori als het dorp Trygonas een olijfpers.

Wij bezochten hun productieplek en moderne ruimte voor olijfolieproeverijen in Trygonas, bij het pittoreske Plomari, die sinds 2005 is geopend. ‘Onze familie heeft al meer dan 100 jaar ervaring in het maken van olijfolie. Het zit in onze genen en in 1975 hebben we dan ook onze eerste moderne olijfpers in Megalochori geopend. We willen namelijk alleen maar olijfolie maken van (zeer) hoge kwaliteit. Dat is onze passie’, vertelt Yiannis ons aan het begin van de rondleiding.

Rondleiding en olijfolieproeverij

Zo’n rondleiding én proeverij kun je zelf trouwens ook boeken bij Protoulis op werkdagen als je op dit Griekse eiland bent. Erg interessant en bovendien kun je hier een fraaie en gezonde souvenir uit Lesbos scoren. ‘We maken voornamelijk olijfolie van de inheemse Kolovi-olijf. Deze olijfsoort is uniek door zijn gouden kleur, de vrij slanke vorm en rijke smaak. Dat maakt onze oliën dus ook zo speciaal en van superieure kwaliteit’, gaat Yiannis verder. Intussen hebben we een mooie ronde gemaakt door de productieruimte en hun kleine museum.

Prachtige olijfolieflessen en zuurgraad van maximaal 0,2

Bij de fraaie olijfolieflessen van Protoulis op LesbosVoor de proeverij komen we in een aangenaam gekoelde ruimte, waar een rek met prachtige olijfolieflessen onze eerste aandacht trekt. Prachtige cadeaus voor thuis en dat wordt shoppen na de proeverij. Heerlijke bruschetta’s staan voor ons klaar en Yiannis schenkt een bodempje van hun Protoleo ‘early harvest’ extra vierge olijfolie, met een zuurgraad van minder dan 0,2, in een proefbeker. Begin dit jaar is deze gebotteld en dus nog bijna anderhalf jaar houdbaar als je de fles in een donkere niet te warme ruimte bewaard. Met drie prachtige olijfolieflessen in even zo mooie verpakkingen nemen we afscheid van Yiannis Protoulis. Thuis gaan we verder genieten van deze supergezonde olijfolie uit Lesbos.