Met een Turkse koffie op een Grieks terras

15 juli 2014 Bas Wanrooij
Frappe op een Grieks terras

Frappè op een terras in Griekenland

De titel klinkt onlogisch en maakt ons direct nieuwsgierig. Het nieuwe boek van Roland Louwerse “Met een Turkse koffie op een Grieks terras” ligt in de schappen van de betere boekhandel. Mooi leesvoer voor de zomervakantie in Griekenland. We spraken met Roland over zijn nieuwste telg.

Roland Louwerse is docent klassieke talen in Den Haag en omgeving. Tevens is Roland schrijver en talentbegeleider. Andere titels die hij al schreef zijn “Vlag wappert, we gaan!” en “In de spiegel zit de duivel”. Nu dus een heel ander verhaal van 493 bladzijden met meer dan 100 illustraties.

Waarom een boek over Griekenland en Turkije?

Toen ik vier jaar geleden mijn bundel reisnotities publiceerde, merkten mijn vrienden en familie al snel op dat hier toch minimaal drie landen ontbraken die mijn grootste passie waren: Italië, Griekenland en Turkije. Dat was niet per ongeluk. Ik wist dat ik over deze landen nog apart een boek zou schrijven. Aantekeningen voor een Griekenland- en Turkijeboek had ik al klaarliggen. Al schrijvende realiseerde ik me, dat een combinatie van Griekenland en Turkije beide landen nog meer recht zou doen, dan beide apart. De overeenkomsten en wederzijdse invloeden waren me steeds duidelijker geworden.

Het boek is ook te gebruiken als reisgids

Met een Turkse koffie op een Grieks terras inktvis

Inktvis hangt te drogen op een Grieks terras

Het boek is goed te gebruiken als een reisgids. Je vindt er niet het adres van het lokale postkantoor in, of de dichtstbijzijnde supermarkt, maar van veel mooie locaties in Griekenland, zowel op het vasteland als op de eilanden, staan er mooie beschrijvingen in en ook specifieke tips voor de bezoeker. Natuurlijk staat niet alles erin, dat is onmogelijk, en mijn persoonlijke voorkeuren en interesses zijn mede bepalend geweest voor beschrijvingen.

De Ionische eilanden als Kefalonia en Korfoe nemen een prominente plaats in, Kreta natuurlijk, De Cycladen met Santorini als kroonjuweel, en misschien verrassend als Griekse bezienswaardigheid: Istanbul, oftewel Constantinopel. De stad is zowel Grieks als Turks, Europees en Aziatisch, kosmopolitisch bij uitstek. Dus steek over die Dardanellen!

Je krijgt ze niet klein die Grieken!

Wat heeft je in positieve zin verrast aan Griekenland? Verrast misschien niet zozeer, maar wel met stijgende bewondering gadegeslagen: de niet aflatende energie om onder de grootste tegenslagen toch weer de rug te rechten en de mouwen op te stropen. Je krijgt ze niet klein die Grieken!

Hoe en waar In Griekenland drink jij je koffie het liefst?

Dat is een moeilijke! Maar tegelijkertijd ook weer niet: op de Esplanada bij Liston in Kerkyra (Corfu), onder de luifels, kijkend naar een cricketwedstrijd. Natuurlijk frappè, met een beetje suiker en veel melk. Hoewel ik de Griekse/Turkse koffie ook lekker vind, drink ik die liever ’s ochtends vroeg. Overdag een koele frappè.

Welke vakantiebestemming zou jij aanbevelen in Griekenland?

Griekse terrassen op Mykonos

Vanaf het terras op het Grieks eiland Mykonos

Ik krijg die vraag natuurlijk vaak. Ik antwoord altijd hetzelfde: elke plek in Griekenland is mooi, maar houd rekening met je eigen voorkeuren. Als je niet goed tegen de hitte kunt, ga dan naar een eiland en zoek uit van welke kant de wind komt. Daar is het het meest koel. Als je niet van veel drukte houdt, zoek dan een vrijstaand huis op, zonder zwembad en gekrioel van kinderen. Elk plek in Griekenland heeft voor ieder wat wils.

Wil je juist wel met je gezin naar een plek met zwembad en speelgelegenheid voor de kinderen, boek dan iets in een familievriendelijke omgeving waar de discogangers en comazuipers liever vandaan blijven, zoals in West-Kreta. Ben je echt gehard tegen de zon, dan kun je het binnenland van Griekenland aan, de Pelopponesos of Thessalië. Maar ga zoveel mogelijk in het voorjaar: minder hitte, meer bloemenpracht! Ga je echt voor natuurschoon? Noord-Griekenland met z’n natuurreservaten is prachtig.

Nog een laatste tip?

Spreek je geen Grieks, Engels of Duits, of spreekt je gesprekspartner alleen dialect? Geen probleem, met handen en voeten lukt het altijd!