17 miljoen toeristen naar Griekenland in 2013

30 december 2013 Bas Wanrooij
17 miljoen toeristen naar Griekenland in 2013

17 miljoen toeristen naar Griekenland

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er in een jaar 17 miljoen toeristen naar Griekenland gereisd. Het record is al een feit ondanks dat de cijfers van de laatste twee maanden van dit jaar nog niet bekend zijn, schrijft de Griekse krant Kathimerini. In de eerste tien maanden van 2013 kwamen er 17,08 miljoen buitenlandse toeristen aan in Griekenland. Dit is een stijging van 15,5% ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar. Voor 2014 wordt een verdere stijging verwacht en de all time high zal hoogst waarschijnlijk dus al snel verder worden verbeterd.

Ook meer Nederlanders naar Griekenland

In 2013 gingen ook meer Nederlanders naar Griekenland op vakantie. Voor het eerst sinds jaren werd de grens van 700.000 Nederlandse toeristen gepasseerd. Voor volgend jaar lijkt Griekenland opnieuw in trek als vakantieland onder Nederlands. De cijfers van het GFK laten tot de laatste week van december een stijging zien van meer dan 15% in het aantal vakanties naar het land ten opzichte van vorig jaar.

Ook recordomzet toerisme Griekenland in de maak

Ook het record in omzet in de toeristische sector in Griekenland uit 2008 lijkt te worden verbeterd dit jaar. Van januari tot en met oktober van dit jaar werd er 11,6 miljard euro verdiend in het toerisme in Griekenland; een stijging van 14,8%. Met de cijfers van november erbij lijkt ook dit record te zijn verbeterd. Cruises deden het in Griekenland in 2013 erg goed.

Meer Russen, Amerikanen, Duitsers en Fransen naar Griekenland

Vooral het aantal Russen wat naar Griekenland op vakantie is geweest is dit daar jaar (+55%) fors gestegen. In totaal steeg het aantal Russische vakantiegangers naar bijna 1,4 miljoen. Het aantal Amerikanen steeg met 29%, Het aantal Fransen met 18% en het aantal Duitsers met 8%. Duitsland is met 2,2 miljoen toeristen, marktaandeel van 13%, nog steeds de belangrijkste partner voor Griekenland.