8 films opgenomen in Griekenland

2 januari 2014 Bas Wanrooij
Films opgenomen in Griekenland Mamma Mia!

Mamma Mia! film opgenomen in Griekenland

Tijdens je vakantie in Griekenland maak je waarschijnlijk de ene foto na de andere en het is ook leuk om een vakantiefilmpje te maken. Met een smartphone, WiFi of 3G en social media maak je al snel wat leuks en deel je de mooie momenten snel met familie en vrienden. Welke internationale films zijn in Griekenland opgenomen?

We hebben acht populaire films en de eilanden of streken waar ze zijn opgenomen in Griekenland op een rijtje gezet. Zo kom je in de wintermaanden alvast in de juiste Griekse vakantiestemming. Films als Mamma Mia zijn regelmatig op de Nederlandse televisie. Hoeveel van deze films heb jij al gezien?

1. Mamma Mia! – uit 2008 is opgenomen op de Griekse eilandengroep Sporaden. De eilanden Skopelos en Skiathos, maar ook de streek Pilion op het vasteland komen veelvuldig in de film terug. Hier krijg je echt het Griekenlandgevoel en met de muziek van ABBA kun je in Mamma Mia! heerlijk meezingen. Meryl Streep en Pierce Bosnan spelen de hoofdrollen in deze filmklassieker.

2. Captain Corelli’s Mandolin – uit 2001 is ook een echte klassieker. Het oorlogsdrama is grotendeels opgenomen op Kefalonia met Nicolas Cage and Pelope Cruz in de hoofdrollen. Ook zo’n film om voor te gaan zitten en je krijgt mooie beelden te zien van het Griekse eiland Kefalonia in de film.

3. Lara Croft Tomb Raider, The Cradle of Life – is een actiefilm uit 2003 met niemand minder dan Angelina Jolie in de hoofdrol. Het stukje Griekenland in de film zie je in het begin en speelt zich af op het eiland Santorini. Ook het onderwatergedeelte is bij Santorini opgenomen.

4. Zorba de Griek – is waarschijnlijk de bekendste film opgenomen in Griekenland en dateert alweer uit 1964. Kreta is het decor in Zorba de Griek al is er in bijna 50 jaar wel het één en ander veranderd op het Griekse eiland. Anthony Quinn, Alan Bates en Irene Papas spelen de hoofdrollen in Zorba de Griek.

5. For your eyes only – een klassieker van James Bond. De film dateert uit 1981 met Roger Moore als 007 agent James Bond. Het verhaal is deels opgenomen op het eiland Corfu en in Meteora op het vasteland van Griekenland.

6. The guns of Navarone – een andere oorlogsklassieker opgenomen in Griekenland. De film dateert uit 1961 met Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn in de hoofdrollen. In de film zie je beelden van de eilanden Rhodos en Symi.

7. The Big Blue (Le Grand Bleu) – is leuk om te bekijken als je vakantieplannen hebt voor Amorgos of Ios. Deze Griekse eilanden staan decor in de film uit 1988. In de hoofdrollen Jean-Marc Barr, Rosanna Arquette en Jean Reno.

8. The Bourne Idenity – is een actiefilm uit 2002 met Matt Damon in de hoofdrol als Jason Bourne. Aan het einde van de film zit een mooi filmfragment opgenomen op het Griekse eiland Mykonos.

Zo zijn er nog veel meer films door de jaren heen opgenomen in Griekenland. Jacques Cousteau bracht in 1977 zijn zijn film van zijn zoektocht naar Atlantis. Uiteraard komen Santorini en Kreta veel in de film voor. Je denkt misschien ook aan de film My Big Fat Greek Wedding? In de film gaat het wel over Grieken en hun levensstijl, maar de film is niet in Griekenland zelf opgenomen.