486 Blue Flag beaches in Griekenland

18 mei 2017 Bas Wanrooij
486 Blue Flag beaches in Griekenland 2017

486 Blue Flag beaches in Griekenland 2017

Dat Griekenland veel en mooie stranden heeft is geen geheim meer. Jaarlijks in mei maakt de Foundation for Environmental Education (FEE) de wereldwijde lijst met Blue Flag beaches bekend. De organisatie bestaat 30 jaar in Europa en wereldwijd is FEE actief in 47 landen, waar anno 2017 liefst 4.266 stranden en jachthavens zijn beloond zijn hun eco-award.

Griekenland heeft dit jaar 486 stranden met een Blue Flag en 12 jachthavens die voldoen aan de kwaliteitseisen van dit gerenommeerde keurmerk. Dit zijn liefst 56 stranden meer in Griekenland, dan waar in 2016 een herkenbare blauwe vlag in de wind wapperde. Het vakantieland staat met dit goede resultaat wereldwijd, na Spanje, op de tweede plaats.

Meeste Blue Flag beaches op Kreta en Chalkidiki

Net als vorig jaar zijn de meeste Blue Flag beaches in Griekenland terug te vinden in Chalkidiki en op het eiland Kreta. Op Kreta wapperen in 2017 in totaal op 112 verschillende stranden blauwe vlaggen en op Chalkidiki zijn dat er dit jaar 71. De blauwe vlag is een herkenbaar kwaliteitskeurmerk voor toeristen en lokale bezoekers van de stranden. Er zijn 33 verschillende criteria voor de stranden en de directe omgeving, waaraan moet worden voldaan. Het zwemwater en de stranden zijn schoon met de nodige faciliteiten en er is oog voor het milieu en de natuur op en rondom de Blue Flag beaches.

Niet alleen Blue Flag beaches op drukke vakantiebestemmingen

486 Blue Flag beaches in Griekenland in 2017

486 Blue Flag beaches in Griekenland 2017

Niet alleen op de drukke vakantiebestemmingen als Kreta, Rhodos, Chalkidiki, Kefalonia en Zakynthos zijn Blue Flag beaches te vinden, maar juist ook op veel relatief onbekende en rustigere Griekse bestemmingen. Zo heeft bijvoorbeeld Kavala op het vasteland 11 stranden met zo’n eco-award, het Griekse eiland Syros zes van deze stranden en Paros in 2017 vijf stranden die voldoen aan de strenge kwaliteitscriteria van FEE.

In Griekenland zijn nog genoeg andere schone stranden, die mede door de veeleisende critieria met intensieve controle en extra faciliteiten niet bij deze 486 stranden kunnen worden genoemd. Hier zijn niet altijd budgetten en vrijwilligers voor te vinden. Meer dan 96% van de Griekse kust biedt zon, zee en strandliefhebbers zwemwater van uitstekende kwaliteit. Hiermee staat Griekenland al jarenlang op de eerste plaats in de Europese Unie. Lekker zwemmen in zee tijdens je vakantie in Griekenland dus.