Griekenland 545 Blue Flag beaches in 2021

19 mei 2021 Bas Wanrooij

Griekenland heeft 545 Blue Flag beaches in 2021Griekenland heeft  545 Blue Flag beaches in 2021 en dat is voor Griekenland een recordaantal. Dit zijn er 48 meer dan vorig jaar en daarmee staat Griekenland, na Spanje, op de tweede plaats wereldwijd voor dit gerenommeerde eco-label. Kreta heeft verdeeld over haar vier departementen 130 stranden waar een blauwe vlag mag wapperen dit jaar. Gevolgd door Chalkidiki met 87 duurzame georganiseerde stranden en Rhodos met 49 Blue Flag beaches. Tevens zijn 16 Griekse jachthavens duurzaam in 2021 en mogen zes toeristenboten deze blauwe vlag hijsen.

Blue Flag beaches belangrijk voor toeristen Griekenland

Wereldwijd doen dit jaar 49 landen, waaronder Nederland, mee aan de Blue Flag campagne van de Foundation for Environmental Education (FEE). Een stijgend aantal deelnemende landen met een recordaantal Blue Flag beaches is het resultaat van de vele vrijwilligers. Voor Griekenland is dit eco-label van groot belang voor het toerisme.

Om het wereldwijde kwaliteitssymbool te mogen voeren voor een georganiseerd strand, dient de kuststrook te voldoen aan meer dan 30 strikte criteria. Zo wordt bijvoorbeeld het zwemwater uitgebreid en periodiek getest, zijn er voldoende afvalbakken, douches, toiletten wn kleedhokjes. En er is een strandwacht aanwezig. Ook worden ter plekke educatieve programma’s georganiseerd over het milieu op en rond het betreffende strand.

Kreta heeft meeste Blue Flag beaches Griekenland

Kreta heeft net als vorig jaar de meeste stranden met een Blauwe Vlag. De regio Lassithi, in het oosten van Kreta, heeft 40 Blue Flag beaches, gevolgd door Chania (33), Heraklion (29) en Rethymnon (18). In totaal heeft het grootste Griekse eiland dit jaar 130 gewaardeerde duurzame stranden. In totaal heeft Griekenland dus 545 Blue Flag beaches in 2021 en 23,9% hiervan is dit jaar terug te vinden op Kreta. Ook Chalkidiki scoort jaarlijks met veel Blauwe Vlag stranden. Dit jaar zijn verspreid over het schiereiland 87 stranden van deze duurzame stranden te vinden, waarvan 32 op Kassandra.