Griekenland duurzamer: recordaantal Blue Flag Beaches 2023

11 mei 2023 Bas Wanrooij

Recordaantal Blue Flag Beaches Griekenland in 2023Griekenland heeft voor het eerst meer dan 600 Blue Flag Beaches en wordt steeds duurzamer. In 2023 mag de vlag van dit internationaal erkende eco-label worden gehesen op maar liefst 617 Griekse stranden. Vorig jaar wapperde deze prestigieuze vlag op 581 stranden in Griekenland en nu dus een stijging van maar liefst 6,2%. In totaal nemen 53 landen wereldwijd deel aan dit duurzame kustprogramma. Griekenland staat in 2023 op de tweede plaats achter Spanje.

Kreta en Chalkidiki meeste Blue Flag beaches Griekenland

Net als vorig jaar heeft Kreta de meeste Blue Flag Beaches van Griekenland. Als we de regio’s Chania, Rethymnon, Heraklion en Lassithi bij elkaar optellen heeft Kreta 139 blauwe vlag stranden. Chalkidiki heeft er in 2023 met o.a. de schiereilanden Kassandra en Sithonia 87. Ook Rhodos scoort goed en heeft 57 duurzame stranden dit jaar. Noemenswaardig zijn de 23 gekwalificeerde stranden op Lesbos en de 17 op beide Ionische eilanden Kefalonia en Corfu. Ook Chios (15) en het relatief kleine eiland Skiathos (15) scoren goed met hun stranden dit jaar.

Niet alleen Griekse stranden, maar ook jachthavens en zelfs boten ontvingen awards. 18 jachthavens verspreid over het vakantieland kregen het milieuvriendelijke predikaat. Bovendien ontvangen zes excursieboten, allemaal op Chalkidiki, zo’n begeerde blauwe vlag.

Blue Flag Beach: 38 criteria

Om een Blue Flag eco-label te mogen ontvangen dienen stranden, de omgeving en het zwemwater te voldaan aan 38 belangrijke criteria. Je verdient zo’n eco-label dus niet zomaar, maar het garandeert wel o.a. de uitstekende kwaliteit van het zwemwater voor bezoekers. Blue Flag is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE) uit Denemarken en in Griekenland is de Hellenic Society for the Protection of Nature (HSPN) verantwoordelijk voor de uitvoering. Griekenland wordt steeds duurzamer en laat dat zien met een recordaantal Blue Flag Beaches in 2023. Bekijk hier het complete overzicht van alle Blue Flag Beaches in Griekenland voor dit jaar.