Griekenland 497 Blue Flag beaches in 2020

22 mei 2020 Bas Wanrooij

497 Blue Flag beaches in Griekenland in 2020Griekenland bezet net als vorig jaar de tweede plaats op de wereldranglijst van aantal Blue Flag beaches. Dit jaar mag op 497 stranden in Griekenland de vlag uit. Dat zijn er 18 minder dan vorig jaar, maar het aantal jachthavens (14) en toeristenboten (6) die aan de strenge criteria voldoen is juist gestegen. Wereldwijd zijn er in totaal 3.895 stranden met een blauwe vlag dit jaar. Het eco-label van organisatie Foundation Environmental Education (FEE) is voor toeristen een duurzaam herkenningspunt van een kwaliteitsstrand, waar je heen kunt gaan tijdens je vakantie.

Kreta heeft meer dan 100 Blue Flag beaches

Kreta heeft de meeste Blue Flag beaches in Griekenland in 2020. Op 127 stranden op het grootste Griekse wappert dit jaar de iconische blauwe vlag. Gevolgd door Chalkidiki met 94 georganiseerde duurzame stranden, waar je veilig kunt genieten van zon, zee en strand. Bovendien zijn alle zes toeristische boten die voldoen aan de 51 criteria voor een award, hier gelegen. Ook Rhodos (34) en de Peloponnesos (33) scoren dit jaar goed. Opvallend is de zorg voor de stranden op het eiland Chios. Hier voldoen 15 stranden aan deze criteria, net zoveel als op het Ionische eiland Kefalonia.

Blue Flag is het eco-label voor stranden en kusten

In Griekenland verzorgt EEPF al sinds 1992 het eco-label Blue Flag en met succes. In totaal doen dit jaar wereldwijd 47 landen aan het duurzaamheidsprogramma en Griekenland heeft dit jaar 13% van het totaal aantal Blue Flag beaches. Van de in totaal 33 criteria is de uitstekende kwaliteit van het zwemwater belangrijk. Het kustgebied wordt duurzaam beheerd, is veilig voor zwemmers en bezoekers en heeft faciliteiten als strandwachten en douches.

Blue Flag beaches Griekenland 2020 overzicht