6 gezellige bestemmingen aan de Olympus Rivièra

14 augustus 2024   Bas Wanrooij

Leptokarya in Pieria aan de Olympus RivieraDe Olympus Rivièra ligt in de streek Pieria op het vasteland van Griekenland. Nog niet zo bekend bij Nederlanders. Vanuit van de luchthaven van Thessaloniki is het anderhalf uur rijden hiernaartoe. Deze kuststrook met fraaie zandstranden wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor een actieve vakantie in het Olympus national park. Een prachtig natuurgebied met de hoogste berg van Griekenland: Mount Olympus. Je kunt een strandvakantie aan de Olympus Riviêra ook prima combineren met een stedentrip naar Thessaloniki; dé Griekse stad van de gastronomie. Dit zijn 6 gezellige bestemmingen aan de Olympus Rivièra.

Leptokarya

Leptokarya is een kustplaats aan de Olympus Rivièra met een lang en breed zandstrand. Dichtbij ligt het Byzantijnse kasteel van Platamon en is interessant om te bezoeken. Je hebt hiervandaan een mooi uitzicht op de baai en het strand. Leptokarya heeft ook een treinstation met verbindingen met o.a. Thessaloniki. Langs het strand vind je diverse beach clubs met ligbedden en parasols op het strand. Tevens liggen er verspreid over de badplaats diverse accommodaties. Het Olympus historisch geologisch museum is een leuk uitje.

Litochoro

Litochoro beach in PieriaLitochoro is de populairste bestemming langs de Olympus Rivièra. Het dorp zelf ligt wat meer landinwaarts en wordt gezien als startpunt voor Mount Olympus bij de Enipeas kloof. Aan zee wordt Litochoro ook wel Plaka Litochoro genoemd.

Het zandstrand is grotendeels georganiseerd en je kunt er diverse watersporten als kanoën, paragilden en waterfietsen. Hier vind je ook het informatiecentrum voor net nationale park van Mount Olympus. Plaka Lithochoro is dan ook de ideale uitvalsbasis om de Olympus Rivièra en Pieria te gaan ontdekken.

Platamonas

Platamonas is een andere bestemming aan de Olympus Rivièra. Wat meer kosmopolitisch dan Leptkarya en Litochoro en met een eigen jachthaven. Platamonas heeft twee stranden, waarvan het grootste en mooiste strand aan de zuidkant ligt. Het loopt geleidelijk over in Nei Pori beach. In en rondom de badplaats vind je diverse hotels en appartementen. Bij de jachthaven vind je gezellige tavernes en restaurants en langs het strand hippe beach clubs.

Nei Pori

Nei Pori beach is een gezellige bestemming aan de Olympus RivieraNei Pori is een andere strandbestemming in Pieria. Het grenst langs de kust aan Platamonas en is een kindvriendelijke vakantiestek. Het zandstrand is lang en breed, de zeebodem loopt geleidelijk af en in de zomer is er een waterspeelpark in zee.

Pal naast Nei Pori ligt een moerasgebied waar je goed kunt vogelspotten. Leuk om te doen in bijvoorbeeld het voor- of najaar. Hier overwinteren namelijk talloze trekvogels, waaronder de flamingo.Vanuit Nei Pori kun je goed het zuiden en zuidwesten met traditionele bergdorpen als Palaios Panteleimonas.

Paralia Katerini

Paralia is de drukste badplaats van Pieria en ligt bij de stad Katerini. Het zandstrand is vrij smal en zeker in de zomermaanden erg druk. De zeebodem bij de gezellige bestemming Paralia Katerini loopt zeer geleidelijk af. Langs het strand beach bars en tavernes. In de plaatsje zelf genoeg winkels en vertier voor de moderne Nederlandse toerist.

Makrygialos

Makrygialos, ook wel Makrigialos, is een badplaats in het noorden van Pieria en vormt het begin van de Olympus Rivièra. Een wat kleiner, maar gezellig dorp met een vrij lang en smal zandstrand. Faciliteiten genoeg en binnen een uur sta je met je huurauto in Thessaloniki. Hierlangs loopt een weg waar accommodaties, tavernes en winkels zich hebben gevestigd. De omgeving van Makrygialos is vrij groen met pijnbomen. In de omgeving vind je de archeologische site van Pydna en de grote zuidheuvel Kitros. Deze zoutheuvel ligt naast de zoutpannen van Pydna waar veel trekvogels te zien zijn.