Chania meer toeristen dan Kos

15 september 2014 Bas Wanrooij
Chania op Kreta meer toeristen dan Kos

Vliegveld van Chania op Kreta

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er in totaal meer toeristen aangekomen op de luchthaven van Chania dan op Kos. De op één na grootste luchthaven van Kreta staat met 793.000 internationale toeristen volgens SETE momenteel op de zesde plaats in Griekenland. Een stijging van 139.000 (+21,3%) vakantiegangers die aankwamen op het vliegveld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tot en met augustus trekt Chania meer toeristen dan Kos.

Athene grootste luchthaven van Griekenland

De internationale luchthaven van Athene verwelkomde tot en met augustus dit jaar 2.348.000 internationale toeristen. Met dit cijfer veruit het grootste vliegveld van Griekenland en dit betekent bovendien een stijging van 528.000 internationale passagiers (+29,1%) ten opzichte van 2013. Ook de vierde luchthaven van het land, die van Thessaloniki, liet een imposante stijging van 15,3% zien in het aantal passagiers. Corfu airport, op de vijfde plaats, liet dezelfde groeicijfers zien. In totaal kwamen meer dan een miljoen, 1.120.000 om precies te zijn, toeristen aan op het vliegveld van Thessaloniki. Heraklion Airport op Kreta eist met 1.984.000 net als vorig jaar de tweede plaats op in de lijst van grootste luchthavens van Griekenland. Rhodos kreeg 1.485.000 toeristen uit het buitenland en staat hiermee op de derde plaats.

Mykonos 38,9% meer toeristen in eerste acht maanden

De Cycladen eilanden zijn erg in trek dit jaar als vakantiebestemming. Mykonos liet het grootste groeicijfer zien van alle Griekse luchthavens. In de eerste acht maanden nam het aan aantal internationale toeristen dat met met vliegtuig naar het eiland kwam toe met 38,9%. In totaal betekent dit 207.000 toeristen en daarmee is het vliegveld Mykonos bijvoorbeeld een stuk drukker dan van Samos of Kefalonia. Ook de internationale luchthaven van Santorini, een ander cycladen eiland, liet een groei zien in het aantal binnenkomende passagiers van 26,5% ten opzichte van vorig jaar.