De beste reistijd voor Griekenland

5 januari 2020 Bas Wanrooij

De beste reistijd voor GriekenlandDe beste reistijd voor je vakantie naar Griekenland is afhankelijk van diverse factoren. Als je een zon, zee en strandvakantie zoekt dan kies je voor de periode in het jaar met de meeste zonuren en aangename of hoge temperaturen. Uit onderzoek van Griekenland.net onder 1.147 bezoekers blijkt dat 27% hiervoor graag afreist naar het vakantieland. Ook het Griekse eten en drinken en de gastvrijheid van de Grieken scoren goed bij Nederlandse en Vlaamse toeristen. Griekenland wordt vooral gekozen als vakantiebestemming om te gaan relaxen en genieten.

Warme zomermaanden

In de zomermaanden juli en augustus heb je de meeste zonuren in Griekenland (wel 13 of 14 per dag) en ook is de gemiddelde temperatuur, zowel ’s nachts als overdag, het hoogste. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Griekenland is 48,0°C in Elefsina nabij Athene. Het record dateert van 10 juli 1977 en is gemeten op 30 meter boven de zeespiegel in de schaduw.  Op 26 juni 2017 werd in Nea Filadelpeia bij Athene op het vasteland een temperatuur gemeten van 47,5°C. Dit zijn uitzonderingen en zelfs in de zomermaanden in Griekenland komt de temperatuur sporadisch boven de 40°C uit.

Op het vasteland van Griekenland is het gemiddeld warmer dan op de Griekse eilanden. In juli en augustus is de gemiddelde maximum temperatuur 32,9°C (Bron: HNMS) en op de Griekse eilanden is de gemiddelde maximum temperatuur 28,7°C. Op de eilanden, zeker de Egeïsche, waait regelmatig een verfrissende wind uit het noorden. Draait de wind naar het zuiden, dan betekent dit meestal een warmere periode vanuit de Sahara woestijn. Neerslag valt er in de zomer in Griekenland nauwelijks.

Heerlijk in het voor- en naseizoen

Wat is de beste reistijd voor GriekenlandAl vanaf begin april wordt er rechtstreeks gevlogen op meerdere Griekse vakantiebestemmingen vanuit Nederland, België en net over de grens in Duitsland. Het klimaat van Griekenland en de temperaturen zijn overdag dan al aangenaam en ook schijnt vaak de zon. Voor de avonden, na zonsondergang, is het aan te bevelen om een shirt met lange mouwen mee te nemen of een vestje.

Bezoekers van Griekenland.net kozen in 2017 mei en juni als favoriete reismaand. Beide maanden kregen 24% van de in totaal 1.958 uitgebrachte stemmen. In deze reisperiode is het in Griekenland nog niet te druk, staat alles mooi in bloei en is het nog niet te warm. Een heerlijke reistijd om te relaxen, genieten, wandelen en bezienswaardigheden te bezoeken.

Temperatuurrecords Griekenland

We hebben van elf favoriete vakantiebestemmingen in Griekenland de temperatuurrecords opgezocht. Wat zijn de hoogste temperaturen ooit gemeten op Griekse eilanden en op het Griekse vasteland: Corfu 42,8°C, Kreta 46,2°C, Zakynthos 42,4°C, Kefalonia 40,6°C, Rhodos 43,2°C, Santorini 41,4°C, Kos 40,4°C, Athene 47,5°C, Samos 43,0°C, Lesbos 42,4°C en Thessaloniki 44,0°C.