Ook Zakynthos heeft een rijke historie wat wijn betreft. De wijnen zijn internationaal (nog) minder bekend, maar er wordt al eeuwenlang biologische wijn gemaakt van inheemse druivenrassen. In harmonie met de natuur. Het wijnhuis Grampsa (Ktima Grampsas), in het dorpje Lagopodo op 10 kilometer ten westen van Zakynthos-stad, produceert al wijnen sinds 1630. We bezochten de winery en spraken met Tasos Grampsas over de wijngaarden, de druivenrassen en de kwaliteitswijnen. Een tip voor je vakantie naar Zakynthos om te bezoeken en de wijnen te proeven natuurlijk.
Een prachtige nazomerdag in september op Zakynthos
De wijngaarden en het wijnhuis Grampsas zijn gelegen in de luwte van het hoge Vrachionas (Vrahionas) gebergte. De piek van het bergzame gebied, 758 meter boven de zeespiegel, ligt een stukje noordelijker. Bij aankomst worden we gastvrij ontvangen en de ligging is landelijk te noemen. Oudere generaties van de familie zitten gezellig bij elkaar, in de schaduw onder een pergola, voor het authentieke wijnhuis. Het was een ochtend van een prachtige nazomerdag in september.
Avgoustiatis druivenras voor rode wijnen
“Voor onze rode wijnen werken we met het eeuwenoude inheemse druivenras Avgoustiatis. De wijnstokken zouden in de 14e eeuw voor het eerst op Zakynthos zijn gesignaleerd. Sinds Grampsa in 1630 startte met wijn maken, heeft de familie dit druivenras omarmd en beschermd. Ook voor het eiland Zakynthos van historische waarde” begint Tasos.
De wijnen worden traditiegetrouw geproduceerd. Van generatie op generatie, binnen de familie, wordt het geheim doorgegeven en bijna vier eeuwen later wordt hier nog steeds op biologische wijze wijn gemaakt. “Een deel van de wijngaarden van Grampsas ligt op 300 meter hoogte. De druif Avgoustiatis groeit hier onder net wat andere omstandigheden. Het micro klimaat in combinatie met de rotsachtige bodem zorgt voor een geheel eigen smaak. Een droge rode wijn met een lange afdronk is het eindresultaat.” vertelt Tasos vol passie verder.
Inheemse Goustolidi druiven voor witte wijnen
De zoete dessertwijn is een heel ander verhaal. De druiven worden 6 á 7 dagen gedroogd in de zon voor fermentatie en om uiteindelijk wijn van te maken. Vol natuurlijke suikers zorgen ze dan voor de zoete smaak. “De witte wijnen maken we van het druivenras Goustolidi. Een andere inheemse druivensoort, die al in de 16e eeuw op Zakynthos werd ontdekt. Kenmerkende aroma’s van onze witte wijnen zijn citroen bloesem, citrus en jasmijn. Fris en fruitig om zo maar te zeggen” legt Tasos uit.
Grampsas winery is het hele jaar geopend voor publiek. Een bezoek met rondleiding is gratis en een wijnproeverij in combinatie met lokale kazen kost € 5,- per persoon.