In de winter naar Griekenland

3 december 2014 Bas Wanrooij
In de winter naar Griekenland sneeuw

In de winter naar Griekenland op vakantie

In de wintermaanden is Griekenland niet direct de vakantiebestemming waar je aan zult denken. Toch is er genoeg te doen en zijn er goede mogelijkheden om in de winter naar Griekenland af te reizen. Hoog in de bergen, meest op het vasteland, valt genoeg sneeuw.

Wintersporten, bergbeklimmen, mountainbiken, olijvenplukken, het zonnetje in Zuid-Kreta of een stedentrip naar Athene of Thessaloniki bijvoorbeeld.

Wintersport in Griekenland

Medio december gaan de meeste skipistes in Griekenland open. Tijdens de kerstvakantie gaan Grieken graag de bergen in naar de wintersportoorden van het land. Misschien niet zo groot als in Oostenrijk of Frankrijk, maar skiën en snowboarden kun je hier zeker. Bovendien is de Griekse après-ski ook heel gezellig.

Skiën is in Griekenland in de jaren twintig gestart. In Kaimaktsalan ski resort gaat een skilift tot een hoogte van 2.480 meter en op 2.050 meter ligt het dorp met chalets. Omhoog kun je met zes verschillende skiliften en afdalen via vier rode, vier blauwe en vier beginners pistes. Totale lengte van de skipistes is in Kaimaktsalan ongeveer 15 kilometer. Parnassos, Vassilitsa, Pigadia, Mainalo, Kalavrita, Elatochori, Lailias, Pertouli, Pilion, Pisoderi, Seli, Vasilitsa, Velouchi en Ziria zijn de andere ski resorts in Griekenland. Parnassos, bij Delphi, is één van de populairste ski centers van het land.

In de winter naar Griekenland vliegen

De laatste vluchten naar Griekenland met charters gaan vanuit Nederland en België in oktober. De maanden hierna zijn alleen lijndiensten een optie voor een rechtstreekse vlucht. Transavia en KLM vliegen in de winter door op Athene. Vanaf februari kun je ook met Transavia naar Thessaloniki vliegen. Ryanair vliegt vanaf Weeze (Düsseldorf) en Brussel Charleroi de hele winter naar Thessaloniki en vanaf Brussel Charleroi dagelijks naar Athene. Mogelijkheden genoeg voor een stedentrip naar de twee grootste steden in Griekenland. Met Aegean Airlines kun je een binnenlandse vlucht boeken om naar andere vakantiebestemmingen te gaan in de wintermaanden.

Olijven plukken, in het zonnetje of een autorondreis

In de winter naar Griekenland op vakantie olijven plukken

Olijven plukken in de winter in Griekenland

Georganiseerde vakanties naar Griekenland in de winter zijn eerder uitzondering dan regelmaat. Toch zijn er geroutineerde Griekenlandspecialisten met interessante reizen in deze maanden.

Met Ross Holidays kun je in december olijven gaan plukken op Pilion en Kreta. 8 december gaat de pakketreis naar Pilion en 15 december kun je in Zuid-Kreta zitten. En Zuid-Kreta is nu echt geen straf. Morgen schijnt hier de zon en wordt het overdag met 23 graden Celsius heerlijk warm. Of wat dacht je van een autorondreis in de winter door de Peloponnesos?