Bijzondere Griekenlandreis in de winter

28 oktober 2020 Bas Wanrooij

Bijzondere Griekenlandreis in de winterIn de winter kun je ook naar Griekenland reizen. Wat dacht je van een bijzondere winterreis door het noorden van Griekenland? Je vliegt naar de tweede stad van Griekenland: Thessaloniki. Hier krijg je een huurauto en start je bijzondere reis langs de verborgen schatten van Griekenland. Ross Holidays organiseert dit jaar deze autorondreis van acht dagen voor het eerst. Ontdek Griekenland ook eens in een ander seizoen.

Van schatten van Vergina naar Edessa waterval

De eerste dag kun je een bezoekje brengen aan de stad Thessaloniki. Je overnacht in het plaatsje Naousa op zo’n 100 kilometer afstand van de luchthaven. Maak onderweg zeker een stop bij Vergina. Het Museum of the Royal Tombs of Aigai ligt onder de grond in één van de graftombes en wij vonden dit het meest indrukwekkende museum in Griekenland. De schatten die worden getoond zijn fraai en van buitenaf is het museum slechts herkenbaar als één van de groene heuvels.

Vergina Bijzondere Griekenlandreis in de winterNaousa is een belangrijke wijnstreek van Griekenland. Combineer je bezoek met een wijnhuis, een tip is Kir-Yianni, om de lokale rode, witte en rosé wijnen te proeven. Bezienswaardig is de archeologische site Nymphaeum of Mieza of terwijl de school van Aristoteles. De tweede dag overnacht je in het bergdorp Nymfeo. Onderweg kun je de Edessa waterval bezoeken en bezichtigen. Vergeet je zwemkleding niet, want even relaxen in de natuurlijke warmwaterbronnen van Pozar is een aanrader. Hier is het water het hele jaar door 37 C. Ligt er sneeuw, dan kun je zelfs naar de hoogste skipistes van Griekenland reizen. Voras of Kaimaktsalan heet dit wintersportgebied met een skipiste op bijna 2.500 meter hoogte.

Prespa meren en Zagoria bergdorpen

Bijzondere Griekenlandreis in de winter ZagoriaOp dag drie overnacht je in de stad Kastoria gelegen aan een groot meer. De Prespes meren hier zijn een beschermd natuurgebied en in dit gebied kun je mooie wandelingen maken. In Ioannina overnacht je op de vierde en vijfde nacht en bied je de mogelijkheid om de Zagoria-dorpen te zien en ontdekken. Ongetwijfeld kun je dan ergens een blik werpen op de diepste kloof ter wereld: de Vikos kloof. Vergeet ook het Dodoni amfitheater niet te bezoeken. Het is één van de best bewaarde oude theaters van Griekenland.

Meteora, Pilion en Mount Olympos

Vanuit Ioannina vervolg je je winterreis via het fraaie bergdorp Metsovo en de Meteora-kloosters naar Portaria op Pilion. Een prachtig gebied voor wandelingen in de natuur. De laatste nacht verblijf je in een accommodatie in het dorp Lithochoro aan de voet van de mythologische berg Olympos met de hoogste piek van Griekenland Mytikas; 2.918 meter boven de zeespiegel.