Leukste dorpen op Kos

25 september 2024   Bas Wanrooij

Winkeltjes in bergdorp Zia op KosKos is een zeer geliefd Grieks eiland bij Nederlanders. Het gezellige Kos-stad, de enige stad op het eiland, de fraaie zandstranden en kilometerslange fietspaden zijn bijvoorbeeld aantrekkelijk. Op dit eiland van Griekenland, op twee na grootste van de Dodekanesos-archipel, wonen 37.000 Grieken. Dichtbevolkt is het echter niet, want gemiddeld wonen er 114 personen per km2 op het eiland Kos. Iets meer dan de helft hiervan woont in Kos-stad. Verspreid over het eiland vind je zes gemeentes: Kos, Kardamena, Kefalos, Antimachia, Pyli en Asfendiou. Dit zijn de leukste dorpen op Kos om te bezichtigen en bezoeken.

Zia met al zijn winkeltjes en gezellige terrassen

Het pittoreske bergdorp Zia is niet alleen de beste plek voor de zonsondergang op Kos, maar ook een leuke plaats om te bezoeken. Zeker en vast ga je hier een mooi souvenir scoren en wandelaars starten hier aan de klim naar de Psilo Vouno piek van Mount Dikeos (846 meter). Terrasjes van bars, tavernes en restaurants nodigen je uit in Zia om even te relaxen. Het Natural Park van Zia en Kos zijn interessant om te bezoeken. En voor alle leeftijden. Hier zie je herten en andere dieren, lokale kruiden, planten en er is een speeltuin. Het Zia Natural Park is dagelijks geopend van 10:00 uur tot een half uur na zonsondergang.

Ook de andere vier Asfediou-dorpen, zoals de plaatsjes hier in de bergen als verzamelnaam hebben, zijn leuk om te bezoeken. Denk aan bijvoorbeeld Lagoudi en Asomatos met zijn fraaie kerk.

Antimachia: middeleeuws kasteel en oude windmolen

Oude windmolen van Antimachia op KosAntimachia is met 2.300 inwoners één van de grotere dorpen van Kos. Hier vind je Kastro Antimachia, het op één na grootste kasteel van dit Griekse eiland, op zo’n drie kilometer buiten het plaatsje. Dit kasteel van Atimachia dateert uit de 13e eeuw en de entree is gratis. Leuk is de oude nog werkende windmolen. Na een praatje met de eigenaars kun je de binnenkant bewonderen en leggen ze je graag uit hoe alles werkte. In het winkeltje zijn bijvoorbeeld meel en zelfgemaakte koekjes te koop. Aan de overzijde, bij de parkeerplaats, is het lokale boerderijmuseum een bezoekje waard. Interessant is verder het honingfestival van Antimachia, dat jaarlijks eind augustus wordt gehouden.

Pyli is het grootste dorp in het binnenland van Kos

Dorpsplein van Pyli op KosPyli, ook wel Pili genoemd, heeft nog iets meer inwoners dan Antimachia en is hiermee het grootste dorp in het binnenland van Kos. Minder pittoresk dan Zia, maar je kunt hier het echte dorpsleven op en rondom het gezellige dorpsplein proeven.

Paleo Pyli, het oude gedeelte van het dorp, werd in 1830 verlaten na een cholera-epidemie. De ruïnes kun je bezichtigen en wandelend door het oude Pili kom je uiteindelijk uit bij de Byzantijnse burcht uit de 11e eeuw. Het uitzicht hiervandaan is prachtig. Neem meer dan voldoende drinkwater mee, want je wandelt over een onverharde weg met de nodige hoogtemeters.

Kefalos: dorp in het zuidwesten van Kos

Kefalos in het zuidwesten van Kos eilandKefalos ligt wat verder weg van het toeristische Kos-stad (40 km), is het grootste dorp in het zuidwesten van het eiland en de geboorteplaats van Hippocrates. In de haven van Kefalos wordt eind juli jaarlijks het ‘Fish festival’ georganiseerd. Een traditioneel festival met veel muziek, dans en natuurlijk lokale vissers. Het is dan ook één van de leukste dorpen op Kos. Langs de doorgaande weg vind je in het centrum van Kefalos de nodige horecavoorzieningen en winkeltjes. Hier stoppen logischerwijs de meest toeristen voor een wandelingetje, drankje en een souvenir. Ook de honing van Kefalos is namelijk populair.