Antimachia

De windmolen van Antimachia is vooraf wel de trekpleister om het dorp te gaan bezoeken. Het dorp ligt op 23 kilometer van Kos-stad en een beetje in het midden van het eiland. Binnen vijf kilometer zit je met de auto aan de kust bij Mastichari. In het centrum, herkenbaar aan de windmolen, kun je de auto gemakkelijk parkeren. Deze windmolen, met de bijnaam Milos tou papa, is goed gerestaureerd en geeft je niet direct de traditionele indruk die het dorp op je moet maken.

Niet de windmolen maar het traditionele huis is hier de trekpleister

De inwoners van Antimachia leven van de landbouw en het toerisme. Ze verdienen het geld niet met de verhuur van hotelkamers, maar met de toeristen die hier komen om de windmolen en het Huis van Antimachia te bekijken. Het huis is traditioneel, gelegen tegenover de windmolen, zowel van de buiten- als de binnenkant en je krijgt een goede indruk hoe men hier begin 20 eeuw leefde. Ook leuk voor de kinderen trouwens.

Aan het einde van het seizoen wordt in Antimachia een honingfestival georganiseerd. Een jaarlijkse traditie, waar je niet alleen de lokale delicatessen kunt proeven, maar ook kunt genieten van traditionele muziek en dans. In de eerste tien dagen van juli vindt het lokale herdersfestival plaats in het dorp. Als je in deze periode op Kos op vakantie bent is dit een tip om bij te wonen.

foto album Kos

Antimachia bezienswaardigheden

In Antimachia zijn niet alleen de windmolen en het traditionele huis de bezienswaardigheden. Net even buiten het drop vind je de ru├»ne van het kasteel van Antimachia. Het staat met bordjes aangegeven langs de weg. Het oude fort dateert uit de 13e eeuw en bezienswaardig zijn hier de muren en binnen de muren twee kapels met oude fresco’s. De rest van het fort is ingestort tijdens twee zware aardbevingen aan het begin van de 19e eeuw.

Meer Griekenland aanbiedingen


Antimachia wandelen

Door de vrij vlakke omgeving kun je hier prima en gemakkelijk wandelen. Vanaf het oude fort van Antimachia loopt een wandelroute naar Kardamena en weer terug. In totaal is de route ongeveer acht kilometer, het hoogteverschil is slechts 145 meter en wordt bestempeld als eenvoudig.

Je begint met wandelen naast de parkeerplaats  en loopt in de richting van het Agios Philippos kerkje. Volg het pad en vlak voor de windmolen sla je af naar rechts. Na een kilometer kom je weer op een paadje en volg het pad naar rechts. Bij de t-splitsing met het stenen huis ga je naar links en je volgt het pad richting Kardamena en komt uit bij discotheek Starlight.

Voor de terugweg kun je dezelfde route nemen, maar je kunt niet rechts afslaan bij het stenen huis op de t-spliting en nog wat verder lopen tot aan de twee kerkjes. Sla rechtsaf en loop door het landschap de laatste drie kilometer naar het fort van Antimachia. Trek voor de hele wandeling ongeveer twee en een half uur uit zonder pauzes.