Mooiste stranden van Paxos en Anti-Paxos

24 juni 2024 Bas Wanrooij

Voutoumi beach op Anti PaxosOndanks dat de twee eilanden Paxos en Anti-Paxos bij elkaar een oppervlakte hebben van zo’n 25 km2 zijn er zeer fraaie stranden te vinden. Allebei zeker de moeite waard om te gaan bezoeken. Onze favorieten zijn Voutoumi en Vrika beach op Anti-Paxos, maar daar wordt het in de zomer in de loop van de dag snel druk. Niet voor niets wordt Voutoumi beach genoemd als één van de allermooiste stranden van Griekenland. Ook op Paxos is er genoeg keuze uit voornamelijk kiezelstranden met kristalhelder zeewater. Dit zijn de mooiste stranden van Paxos en Anti-Paxos voor je op een rij.

Voutoumi beach: wit fijn zand en azuurblauw zeewater

Voutoumi beach is het derde strand langs de noordoostkust van Anti-Paxos. Vanuit Gaios vertrekken al vroeg in de ochtend taxi-boten hiernaartoe. Tijdens excursies vanuit Corfu, Sivota en Parga maak je hier ongetwijfeld een zwemstop. Een magisch zandstrand met een taverne dichtbij het strand. Het hoger gelegen Bella Vista heeft vanaf zijn terras een spectaculair uitzicht op Voutoumi beach. Je kunt van Voutoumi langs Mesavrika beach naar Vrika beach wandelen over een onverhard pad.

Vrika beach: een georganiseerd strand met fijne tavernes

Vrika beach op Anti-PaxosVrika beach is het meest noordelijke strand van Anti-Paxos. Een prachtig wit zandstrand met kraakhelder zeewater. De zeebodem loopt geleidelijk af en snorkelen kun je bij de rotsen aan de zijkanten van de komvormige baai.

Hier kun je vanuit Gaios gemakkelijk een dagje naartoe. Excursieboten komen hier ook graag voor een zwemstop. De twee tavernes direct aan het strand van Vrika zijn prima en hier kun je wat eten en drinken. Op het strand staan de nodige ligbedden en parasols voor je klaar.

Erimitis beach is het mooiste strand van Paxos

Erimitis beach ligt centraal langs de westkust van Paxos op vijf kilometer van Gaios. Je kunt het strand via een steil pad te voet bereiken. Tegenover het Shell station neem je de smalle weg naar Erimitis restaurant. Vanaf het restaurant gaat een pad naar het strand, maar ook hiervoor kun je al via een onverharde weg naar rechts hiernaartoe. Over zee kan natuurlijk ook, maar dan moet je vanuit bijvoorbeeld Lakka, één van de mooiste dorpen op Paxos, in het noorden vertrekken. Erimitis beach wordt ook wel ‘sunset beach’ genoemd, omdat je hiervandaan de mooiste zonsondergang van Paxos kunt zien.

Het fraaie Galazio beach is alleen over zee te bereiken

Galazio beach is een prachtig strand in het zuidwesten van Paxos. Het witte strand is echter alleen over zee te bereiken. Vanuit Gaios worden excursies georganiseerd naar dit strand, net als Avlaki beach wat in een baai ten noorden ligt. Zelf kun je ook met een kleine motorboot hiernaartoe. In de middag kan het hier echter gaan waaien.

Mongonissi is het enige echte zandstrand op Paxos

Vanaf Bella Vista restaurant uitzicht op Voutoumi beachMogonissi beach, ook wel geschreven als Mongonissi beach, ligt in het zuiden van het eiland op vier kilometer rijden van het hoofdstadje Gaios. Dit is het enige echte zandstrand van Paxos en populair bij families met kinderen. Langs het strand vind je het terras van het gelijknamige restaurant.

Tevens een populaire spot voor zeilers die hier in de baai voor anker gaan. Je kunt hier bij Mogonissi beach kajakken en waterfietsen. De groene omgeving nodigt uit voor een natuurwandeling.