De pareltjes Paxos en Anti-Paxos

8 september 2019 Bas Wanrooij

De pareltjes Paxos en Anti-PaxosPaxos ligt tussen Corfu en Lefkas en is onderdeel van Ionische eilanden. Het hoofdstadje en havenplaatsje Gaios ligt haast idyllisch. De lange en gezellige wandelpromenade langs de zee is aantrekkelijk. Vanuit de haven vertrekken dagelijks kaïks naar het kleinere eiland Anti-Paxos. Vooral toeristen die een dagje naar de waanzinnig mooie stranden Voutoumi en Vrika willen gaan tijdens hun vakantie. Ook de Blue Caves langs de rotsachtige westkust zijn een trekpleister.

De kustplaatsjes Lakka en Loggos zijn aantrekkelijk. In de baai van Lakka liggen talloze zeilboten te dobberen in het azuurblauwe zeewater, terwijl hun schippers genieten van een hapje en drankje op de terrasjes van de tavernes, direct aan zee. Loggos heeft de beste visrestaurants van het eiland en in 2017 is de doorlopende kunstexpositie geopend in de oorspronkelijke olijfoliefabriek. Voor de mooiste zonsondergang en een romantisch diner is restaurant Erimitis een tip. Eén van de beste restaurants waar wij tot nu toe hebben gegeten in Griekenland en bovendien betaalbaar.

Per kaik naar de mooiste stranden van Griekenland

Elke morgen vertrekken meerdere kaïks en speedboten naar Anti-Paxos. Voutoumi beach en Vrika beach behoren tot de mooiste stranden van Griekenland. Het witte poederzand kleurt de zee bijna magisch blauw en je waant je daadwerkelijk even in de Cariben. Tussen het zonnen, zwemmen en snorkelen door kun je relaxen in één van de traditionele tavernes aan de stranden of van het uitzicht vanaf restaurant Bellavista op de baai van Voutoumi. Op de achtergrond zie je de rotskust van Paxos.

Wandelen op Paxos

Met een auto, quad of scooter kun je het eiland Paxos ontdekken, maar ook te voet is er veel moois te zien. Er zijn meerdere wandelroutes op het eiland en de natuurlijke paden leiden je langs talloze olijfbomen en cipressen naar kleine dorpjes en fraaie uitzichtpunten. (Artikel uit KALA Magazine editie zomer 2018.)