Richtis kloof met waterval in Oost Kreta

11 oktober 2024   Bas Wanrooij

Waterval en meertje in de Richtis kloof in Oost KretaIn het oosten van Kreta, op 13 kilometer ten westen van Sitia en 53 kilometer ten oosten van Agios Nikolaos, vind je de fraaie Richtis kloof om doorheen te wandelen. Verborgen ligt hierin een waterval die normaal gesproken het hele jaar door water heeft. Als je de hele Richtis-kloof wilt lopen is dat een afstand van vijf kilometer enkele reis. Het pad is niet overal even goed en je hebt ook te maken met de nodige hoogtemeters. Hoe dan ook deze Richtis kloof met waterval in Oost Kreta is zeer de moeite waard om te bezichtigen.

Vanaf Lachanas boogbrug de Richtis kloof in

Je kunt starten bij de Lachanas boogbrug, wat het meest gekozen wandelpad is, met zo’n 350 hoogtemeters. Deze boogbrug ligt dicht het dorpje Exo Mouliana. Hier is een parkeerplaats en vanaf de hoofdweg moet je wel even je best doen om de juiste afslag te nemen. Naar de waterval is de wandeling hiervandaan 1.800 meter en door naar het strand kom je op 3.270 meter. Bedenk je wel dat je dezelfde weg weer terug moet wandelen en omhoog. We tippen graag om ’s morgens vroeg te starten, zeker op een warmere zomerdag. En doe geen flip flops aan, maar draag goede schoenen.

De kortste wandelroute naar de waterval

Bij de waterval in de Richtis kloof op KretaAls je alleen voor de waterval gaat kun je ook met je huurauto rijden naar de parkeerplaats dichtbij Richtis-beach. De weg van bijna zes kilometer is op sommige plaatsen vrij smal. Met een tegenligger kan het soms wat uitdagend zijn om elkaar te passeren. Ook hier is Google Maps je beste vriend. Eenmaal bij de parkeerplaats dien je drie euro entree per persoon te betalen om het beschermde natuurgebied te betreden.

In het voorseizoen, lees half mei, was er niemand aanwezig en konden we gratis de Richtis kloof in wandelen. Deze route naar de waterval kozen wij en de wandeling door de natuur hiervandaan duurt slechts 30 minuten, is werkelijk prachtig en goed te doen. De Richtis kloof behoort dan ook niet voor niets tot de mooiste wandelkloven van Kreta.

Na 17:00 uur niet meer de Richtis kloof in op Kreta

De Richtis kloof mag je in de zomermaanden betreden tot 17:00 uur en in het vroege voorjaar en late najaar tot 15:00 uur. Men wil niet dat je hier in de schemering namelijk nog rondloopt, aangezien er geen verlichting is. Zorg zelf voor méér dan genoeg drinkwater en iets om te eten onderweg. Er zijn namelijk geen voorzieningen en het is een beschermd natuurgebied. Laat geen afval achter in de kloof en als je wilt zwemmen in het heldere meertje bij de waterval, word je verzocht jezelf voorafgaand niet in te smeren met zonnebrandcrème. Zo wordt het water, wat schaars is hier in het oosten van Kreta, zo schoon mogelijk gehouden.