Dit is Oost-Kreta

29 april 2024 Bas Wanrooij

Sitia op Oost-KretaOost-Kreta kan worden gezien als de regio Lassithi en beslaat een oppervlakte van maar liefst 1.823 km2. Je vindt er drie Kretenzische steden met een compleet verschillend karakter. Agios Nikolaos is het toeristische hart van Oost-Kreta, terwijl Sitia juist rust uitstraalt en Ierapetra agrarisch erg bedrijvig is. Het oosten van Kreta heeft met Ierapetra tevens de zuidelijkste stad van héél Europa.

Highlights op Oost-Kreta zijn bijvoorbeeld de Lassithi hoogvlakte, het leprozeneiland Spinalonga en het grootste Europese palmenbos met zandstrand uit de ‘Bounty-reclame’ bij Vai. Hier trekken dan ook hordes dagjesmensen tijdens hun vakantie naartoe, vanuit heel Kreta. Mooi is ook de Richtis-kloof, met zijn waterval, waar je doorheen kunt wandelen. Lieflijke kustplaatsen zijn bijvoorbeeld het vissersgehucht Mochlos en het bij Nederlanders populaire Mirtos.

Gezelligheid en drukte rondom Agios Nikolaos

Spinalonga eiland op Oost-KretaDe meeste hotels en appartementen van Oost Kreta vind je in Agios Nikolaos en langs de baai van Mirabello. Elounda is zonder twijfel de meest cosmopolitische vakantiebestemming met (zeer) luxe resorts van deze regio. Vanuit het haventje van Elounda of die van Plaka vertrekt je excursieboot voor een dagtocht naar het vestingeiland Spinalonga. Dit is de bezienswaardigheid van Oost-Kreta die je zeker niet mag missen.

Rondom het bodemloze meer van Agios Nikolaos, zowel beneden als erboven langs, lonken de vele sfeervolle terrassen van lokale uitbaters om wat te gaan eten of drinken. Mooie stranden vind je hier ook, zoals Havania Beach en het Caribische Voulisma beach, waar de Egeïsche zee de mooiste tinten turquoise kleurt.

Na de baai van Mirabello geen grote hotels meer

Als je de fraaie en grote baai van Mirabello bent gepasseerd is het gedaan met grote hotels op Oost-Kreta. Het landschap verandert en alles wordt kleinschaliger. Zeker ten oosten van de havenplaats Sitia. Een goede uitvalsbasis zoeken om het uiterste oosten van Kreta te ontdekken vergt wat creativiteit, maar de zandstranden zijn in het uiterste oosten en zuidoosten van Kreta prachtig. En nog zo rustig als bijvoorbeeld Alona en Mazida Ammos Beach. Uitzondering hierop is natuurlijk het populaire en o zo mooie Vai beach.

Het Minoïsche paleis van Zakros op Oost-Kreta

Cultuursnuiven kun ook in het verre oosten van Kreta. In Sitia is het Venetiaanse Kazarma kasteel uit de 13e eeuw bezienswaardig en 15 kilometer verder in oostelijke richting het klooster van Toplou. Dit klooster dateert uit de 15e eeuw, behoort tot de belangrijkere van Kreta en als je wilt kun je hier ook lokale wijnen proeven. Leuk dus om te bezoeken.

Het Minoïsche paleis van Zakros, althans de overblijfselen, kun je bezichtigen in het kustplaatsje. Noemenswaardig is de ‘Dodenvallei’ bij Zakros die interessant is om doorheen te wandelen. Deze kloof loopt van het bergdorp Zakros naar de kust toe bij Kato Zakros, tot aan de archeologische vindplaats.