Agios Nikolaos

Agios Nikolaos op Kreta heeft meer dan 10.000 inwoners en is de hoofdstad van het district Lassithi. Deze grootste stad van het oosten van Kreta ligt 67 kilometer van Heraklion af op ongeveer een uur rijden met de auto. Oorspronkelijk was het de haven van de nabijgelegen Dorische stad Lato uit de 3e eeuw voor Christus. Later kreeg de stad de naam van het koepelkerkje Agios Nikolaos. Het is een stad gebouwd op in totaal vijf heuvels en staat bekend om zijn binnenmeer zonder bodem, een ruige kustlijn en de gezellige sfeer. Deze vakantiebestemming heeft overigens de langste toeristische traditie van het eiland Kreta.

Agios Nikolaos is een gezellige vakantiebestemming op Kreta

Het binnenmeer, genaamd het Voulismeni meer, is op sommige plaatsen 67 meter diep en ligt vol met dobberende vissersbootjes. Er is een verbinding tussen de haven en de Egeïsche Zee via een kanaal van 61 meter lengte. Rondom dit zogenaamde bodemloze meer speelt zich het uitgaansleven af. Hier zijn ook de meeste restaurants, tavernes en bars van Agios Nikolaos te vinden. Een goede, niet zo dure, eetgelegenheid is Avli en een wat luxer is restaurant Pelagos. Meer Griekse (en vaak betere) restaurants vind je rondom het centrale plein Plateia Venizelou.

Je kunt in Agios Nikolaos prima winkelen. De meeste winkels vind je in de straten Odos 28 Oktovriou en Roussou Koundourou, die allebei bij het binnenmeer uitkomen. Vanuit de haven vertrekken de veerboten naar Griekse eilanden en steden zoals de Cycladen, Piraeus en de Dodekanesos.

Bekend in Agios Nikolaos is het jaarlijkse Lato-festival van half juli tot en met half september met theater, dans en concerten aan het strand van Kitroplatia, in de bioscopen van de stad en op een podium in het binnenmeer.

foto album Kreta

Agios Nikolaos bezienswaardigheden

Agios Nikolaos Kreta kerkje

Agios Nikolaos Kreta – kerkje in de haven

De belangrijkste bezienswaardigheden in Agios Nikolaos zijn twee kerken en twee musea. De hoofdkerk Agia Triada met fresco’s in byzantijnse stijl en de koepelkerk Agios Nikolaos met fresco’s uit de 3e eeuw die geen menselijke figuren uitbeelden. Aan dit laatstgenoemde kerkje heeft de stad haar naam dus te danken.

De twee musea zijn het folkloristisch museum met haar kunstnijverheid en verschillende iconen. Het museum is geopend van zaterdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.30 uur en van 19.00 tot 21.30 uur. Het archeologisch museum, met vondsten uit de Minoïsche tijd, is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur.

Er worden ook dagtochten georganiseerd naar het lepra-eiland Spinalonga met zijn Venetiaanse Burcht, naar Santorini en je kunt naar het eilandje Agios Pantos recht tegenover de stad met zijn fameuze wilde berggeiten. Iets verder van de stad, op zeven kilometer, ligt het mooie kerkje Panagia i Kera. Dagelijks te bezoeken van 08.30 tot 15.00 uur. Op drie kilometer van het kerkje is de archeologische vindplaats Lato. Deze kun je bezoeken van woensdag tot maandag van 08.30 tot 15.00 uur. Tenslotte nog het bergdorpje Kritsa gebouwd tegen een bergwand en bekend om zijn handwerk; vooral weven.

Meer Griekenland aanbiedingen


Agios Nikolaos hoe te bereiken

Agios Nikolaos Kreta

Agios Nikolaos vakantie – terrasje aan de haven

Agios Nikolaos op Kreta kun je bereiken met een huurauto vanuit je vakantiebestemming. De wegen ernaartoe zijn goed. Met het openbaar vervoer kun je ook goed van en naar de stad in het oosten van het grootste Griekse eiland reizen. Dagelijks zijn er meerdere busverbindingen met Heraklion, Elounda, Ieraptera en Sitia. De busdienst van en naar Heraklion stopt onder andere bij het vliegveld en de populaire badplaatsen Chersonissos en Malia.

De stad zelf en de omgeving kun je ontdekken door een ritje te maken in één van de treintjes. 

Agios Nikolaos stranden

Agios Nikolaos almyros beach Kreta

Almyros beach bij Agios Nikolaos

Strand is er in Agios Nikolaos. In de stad is een heel klein strand Kitroplatio, veel te klein voor alle toeristen. Verder is er nog het Ammos strand ten zuiden van de stad aan een drukke weg. Twintig minuten lopen van de stad richting het zuiden vind je het Almyros strand en aan de noordkant nog het Ammoudi strand; een stenenstrand. Almyros is een lang zandstrand en goed georganiseerd met parasols en ligbedden. Eenvoudig en snel te bereiken vanuit Agios Nikolaos en bij het strand voldoende parkeerruimte. Havana beach is een kleiner strandje. Tegenwoordig wordt de duiksport in Agios Nikolaos steeds populairder. Bovendien worden er met succes internationale zeilwedstrijden gehouden.