Agios Nikolaos

Agios Nikolaos op Kreta heeft meer dan 10.000 inwoners en is de hoofdstad van het district Lassithi. Het ligt 67 kilometer ten oosten van Heraklion op ongeveer een uur rijden met de auto. Oorspronkelijk was het de haven van de nabijgelegen Dorische stad Lato uit de 3e eeuw voor Christus. Later kreeg de stad de naam van het koepelkerkje Agios Nikolaos. Het is een stad gebouwd op vijf heuvels en is bekend om zijn binnenmeer, ruige kustlijn en fantastische sfeer. De vakantiebestemming heeft de langste toeristische traditie van het eiland Kreta.

Agios Nikolaos is een gezellige vakantiebestemming op Kreta

In het binnenmeer, genaamd het Voulismenimeer en op sommige plaatsen 67 meter diep, liggen allemaal vissersbootjes. Het staat in verbinding met de haven en de Egeïsche Zee via een 61 meter lang kanaal. Rondom het meer en de haven speelt zich het uitgaansleven af. Hier zijn ook de meeste eetgelegenheden van Agios Nikolaos. Een goede, niet zo dure, eetgelegenheid is Avli en een wat duurder luxer restaurant is Pelagos. Je kunt in Agios Nikolaos trouwens ook goed winkelen. De meeste winkels zijn in de straten Odos 28 Oktovriou en de Roussou Koundourou, die allebei bij het binnenmeer uitkomen. Vanuit de haven vertrekken de boten naar naburige Griekse eilanden en steden zoals de Cycladen, Piraeus en de Dodekanesos.

Bekend in Agios Nikolaos is het Lato-festival van half juli tot en met half september met theater, dans en concerten aan het strand van Kitroplatia in de bioscopen en op een podium in het binnenmeer.

foto album Kreta

Agios Nikolaos bezienswaardigheden

Agios Nikolaos Kreta kerkje

Agios Nikolaos Kreta – kerkje in de haven

De bezienswaardigheden in Agios Nikolaos zijn twee kerken en twee musea. De hoofdkerk Agia Triada met fresco’s in byzantijnse stijl en de koepelkerk Agios Nikolaos met fresco’s uit de 3e eeuw die geen menselijke figuren uitbeelden. De twee musea zijn het folkloristisch museum met zijn kunstnijverheid en iconen. Het museum is geopend van zaterdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.30 uur en van 19.00 tot 21.30 uur. Het archeologisch museum, met vondsten uit de Minoische tijd, is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur.

Er worden ook dagtochten georganiseerd naar het lepra-eiland Spinalonga met zijn Venetiaanse Burcht, naar Santorini en je kunt naar het eilandje Agios Pantos recht tegenover de stad met zijn fameuze wilde berggeiten. Iets verder van de stad, op zeven kilometer, ligt het mooie kerkje Panagia i Kera. Dagelijks te bezoeken van 08.30 tot 15.00 uur. Op drie kilometer van het kerkje is de archeologische vindplaats Lato. Deze kun je bezoeken van woensdag tot maandag van 08.30 tot 15.00 uur. Tenslotte nog het bergdorpje Kritsa gebouwd tegen een bergwand en bekend om zijn handwerk; vooral weven.


Agios Nikolaos hoe te bereiken

Agios Nikolaos Kreta

Agios Nikolaos vakantie – terrasje aan de haven

In Agios Nikolaos rijdt een kleine blauwe treinen. Ze vertrekken vanuit de haven van de vakantiebestemming, waar je ook de tickets kunt kopen. Je hebt de keuze uit drie verschillende routes en excursies. De eerste excursie vertrekt op maandag, woensdag, vrijdag en zondag om 10.00, 11.00, 12.00, 15.00 16.00 en 17.00 uur en op dinsdag, donderdag en zaterdag om 10.00, 11.00, 11.45 en 17.00 uur. Voor 9 euro per persoon rijd je gedurende 35 minuten door het centrum van Agios Nikolaos en langs de kust.

De tweede excursie duurt 70 minuten en vertrekt op maandag, woensdag, vrijdag en zondag om 13.00 uur uit de haven van Agios Nikolaos. Met het treintje ga je de bergen in van de Ellinika bergen, maak je een stop in Kallithea en word je getrakteerd om fraaie uitzichten op de Golf van Mirabello en Agios Nikolaos. Voor 13 euro kun je deze excursie maken, kinderen van zes tot twaalf jaar voor acht euro en tot vijf jaar voor vier euro.

De derde excursie duurt maar liefst vier uur en vertrekt om 12.30 uur. Deze trip is niet dagelijks en vraag vooraf op welke dagen tijdens je vakantie je deze excursie kunt maken. Je gaat naar Kritsa, een traditioneel Kretenzer dorp, naar de olijfolie boerderij en in Kritsa kun je het Byzantijns museum Panagia Kera bezoeken. Excursie kost 20 euro en voor de boerderij is de entree 1,50 euro en het museum drie euro.

Agios Nikolaos stranden

Agios Nikolaos almyros beach Kreta

Almyros beach bij Agios Nikolaos

Strand is er in Agios Nikolaos. In de stad is een heel klein strand Kitroplatio, veel te klein voor alle toeristen. Verder is er nog het Ammos strand ten zuiden van de stad aan een drukke weg. Twintig minuten lopen van de stad richting het zuiden vind je het Almyros strand en aan de noordkant nog het Ammoudi strand; een stenenstrand. Almyros is een lang zandstrand en goed georganiseerd met parasols en ligbedden. Eenvoudig en snel te bereiken vanuit Agios Nikolaos en bij het strand voldoende parkeerruimte. Havana beach is een kleiner strandje. Tegenwoordig wordt de duiksport in Agios Nikolaos steeds populairder. Bovendien worden er met succes internationale zeilwedstrijden gehouden.

Wat zijn jouw tips voor Agios Nikolaos?