Thessaloniki Metro van start op 30 november

23 oktober 2024   Bas Wanrooij

Thessaloniki bezienswaardigheden met de metroNa Athene krijgt ook eindelijk de tweede stad van Griekenland Thessaloniki haar metronetwerk. En dat is gezien het drukke verkeer en de grootte van de stad een welkom vervoersmiddel. Al in 2006 zijn de Grieken gestart met de bouw van Thessaloniki Metro, maar met name archeologische vondsten zorgden keer op keer voor vertraging. 30 november, 18 jaar later, is het eindelijk zover en wordt de metro officieel in gebruik genomen. Het ondergrondse netwerk van de metro in Thessaloniki is 9,6 kilometer lang met 18 stations, waarvan er op 30 november 13 in gebruik worden genomen.

13 metrostations in gebruik in Thessaloniki

Witte Toren van Thessaloniki bereikbaar met metroHet voltooide ‘basis’ traject heeft dus 13 stations en loopt van het treinstation naar Nea Elvetia in het oosten van de Griekse stad. In de toekomst worden uitbreidingen van het metronetwerk aangelegd naar Kalamaria en verder door naar de internationale luchthaven in het oosten. Tevens komt er een lijn die het noordwesten van Thessaloniki beter en sneller bereikbaar moet maken. Op 30 november wordt er gestart met 18 onbemande metrostellen die 18.000 passagiers per uur over het netwerk kunnen vervoeren. Per dag zijn dit maximaal 254.000 reizigers. In de toekomst zullen er 15 nieuwe metrostellen worden toegevoegd, zodat er dagelijks 350.000 mensen met Thessaloniki Metro kunnen reizen.

Met de metro gemakkelijk Thessaloniki ontdekken

Als toerist is een wandeling over de Nikis-boulevard of via de vele gezellige markten en het Aristotles plein naar Ano Poli geen straf. Makkelijk is de nieuwe metro van Thessaloniki zeker en voor inwoners van de stad en forenzen gaat dit een flinke besparing op hun reistijd opleveren. Ook kun je bijvoorbeeld als je aan de Olympus Rivièra vakantie viert met de trein naar Thessaloniki en direct met de metro verder reizen. Leuk om een dagje te shoppen, cultuur te snuiven en te genieten van deze UNESCO-stad van de gastronomie.