Start bouw nieuw vliegveld Kreta

11 februari 2020 Bas Wanrooij

Start bouw nieuw vliegveld KretaDe start van de bouw van het nieuwe vliegveld op Kreta is gestart. Kastelli Airport moet de huidige luchthaven van Heraklion gaan vervangen. Afgelopen zaterdag is feestelijk door de Griekse minister president Kyriakos Mitsotakis de eerste steen gelegd. In 2025 zal deze nieuwe luchthaven op Kreta in gebruik worden genomen.

65.000 passagiers per dag

Met een jaarlijkse capaciteit van acht miljoen passagiers groeide Heraklion Airport uit zijn jasje. De nieuwe luchthaven kan maximaal 65.000 passagiers per dag afhandelen en de terminal wordt 72.000 m2 groot, waarvan 13.000 m2 wordt gebruikt voor passagiers. Het vliegveld krijgt een dubbele landingsbaan van 3,2 kilometer en er kunnen 30 verschillende vliegtuigen tegelijkertijd parkeren en/of taxiën. Je vindt het van oorsprong militaire vliegveld op 35 kilometer afstand van de Kretenzer hoofdstad.

Op één na grootste luchthaven van Griekenland

Ook zullen er nieuwe wegen worden aangelegd naar het vliegveld en de huidige infrastructuur zal worden aangepast en verbeterd. De Griekse overheid heeft een belang van 46% in het project en investeert meer dan 300 miljoen euro in de op één na grootste luchthaven van Griekenland. Athene blijft ook na 2025 het grootste vliegveld van het land.