Thessaloniki UNESCO stad van gastronomie

15 november 2021 Bas Wanrooij

Thessaloniki UNESCO stad van gastronomieThessaloniki is de eerste Griekse stad die door UNESCO is toegevoegd aan haar netwerk voor gastronomie. In Griekenland heeft deze stad al lang de bijnaam ‘Stad van de gastronomie’. In de lijst van UNESCO’s Creative Cities Network for gastronomy staan o.a. steden als Parma in Italië, Mérida in Mexico en Panama City. Maar dus nog geen Griekse notering. Thessaloniki is door UNESCO mede door haar rijke culinaire tradities, gastronomische gemeenschap en haar vele lokale delicatessen erkend.

Fijnproeven in Thessaloniki

Deze gastronomische erkenning is een extra boost voor het toerisme van deze Noord-Griekse stad. En niet alleen voor het zomerseizoen, maar hiermee zet Thessaloniki zich 365 dagen per jaar in de kijker. Een verlenging van het seizoen en daarbij nieuwe mogelijkheden voor stedentripliefhebbers. Ook in de wintermaanden kun je hier heerlijk eten en genieten van gastronomische lokale delicatessen. Voorbeelden hiervan zijn de beroemde Koulouri, Bougatsa, Bouliourdi en Soutzoukakia.

Thessaloniki heeft een rijk cultureel verleden

Het rijke culturele verleden van zowel de stad als het hele gebied eromheen, zorgt voor veel diversiteit in de lokale keuken. Thessaloniki wordt gezien als een paradijs voor culinaire liefhebbers met heel veel eetgelegenheden. Lekker slenteren door de gezellige wijken Ladakika en Ano Poli en hier neerploffen op een terrasje. Of op één van de vele markten genieten van ‘streetfood’ als pita giros of souvlaki. Alternatieven voor als je vegetarisch bent zijn een Spanakopita of Tiropita.

Nu Thessaloniki UNESCO stad van gastronomie is geworden zal het nog meer fijnproevers aantrekken. Het hele jaar door wordt vanuit Nederland rechtstreeks gevlogen op de luchthaven van deze stad. Hotels zijn er genoeg te vinden en je kunt een bezoek prima combineren met zon, zee en strand op Chalkidiki.