Griekenland kleurt geel

5 augustus 2021 Bas Wanrooij

Griekenland kleurt geel. Reisadvies en testen.De nieuwe kleurcodes van ons ministerie van Buitenlandse Zaken om te reizen naar landen binnen de Europese Unie zijn actief. Vanaf nu zijn alleen groen en geel mogelijk en dat betekent dat je in de hele Europese Unie vakantie kunt vieren. Alleen als er in een land een nieuwe en bedreigende vorm van het corona-virus de kop opsteekt, kan dit land nog op oranje worden gezet. Het is dus klaar met het ‘jo-jo effect’ van reisadviezen voor Griekenland en de onzekerheid of je hier wel of niet op vakantie kunt gaan. Griekenland kleurt vanaf 8 augustus helemaal geel. De Noord-Egeïsche eilanden met o.a. Lesbos en Samos veranderen van groen naar geel vanaf deze datum.

Nieuw reisadvies: Griekenland kleurt helemaal geel

Op de actuele kaart van Griekenland in de reisapp van ons minBuZa kleurt Griekenland grotendeels geel. Vanaf 8 augustus zijn dus alle Griekse bestemmingen geel. Dit betekent dat je vrij kunt reizen naar deze Griekse bestemmingen vanuit Nederland. Het gaat hier om vakantiebestemmingen als Corfu, Kos, Rhodos en Zakynthos. De Grieken verlangen echter dat je minimaal twee weken voor je vertrek volledig bent gevaccineerd of een actuele negatieve antigeentest (afgenomen maximaal 48 uur voor aankomst) of actuele negatieve PCR test (afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst) kunt laten zien.

Het veelbesproken PLF formulier dient ook nog steeds te worden ingevuld. En doe dit gewoon zo snel mogelijk. In ieder geval 24 uur voor je vertrekt vanuit Nederland. Nieuw is namelijk dat de benodigde QR-code niet meer pas laat op de avond voor de dag van je vertrek wordt gemaild. Deze krijg je nu vrijwel direct op de e-mail binnen, nadat je dit PLF formulier Griekenland hebt ingevuld.

Antigeentest of PCR-test bij terugkeer naar Nederland

Vanaf 8 augustus dien je dus ook bij terugkeer van een vakantie in Griekenland bij terugkomst in Nederland je vaccinatiebewijs te tonen of in het bezit te zijn van een actuele negatieve PCR- of antigeentest. Zo’n test dien je dus op je vakantiebestemming te regelen voor je vertrek naar Nederland. Een antigeentest is goedkoper en sneller mag maximaal 24 uur oud zijn, voordat je het vliegtuig naar Nederland instapt. Voor een PCR-test geldt dat deze maximaal 72 uur oud mag zijn voor je aankomsttijd in Nederland. Kijk voor het actuele reisadvies altijd op de website van ons ministerie van Buitenlandse Zaken.