5x wandelen in Griekenland

5 juli 2023 Bas Wanrooij

Wandelpad over boogbrug in Zagoria

Wil je gaan wandelen in Griekenland? Dit kun je op veel bestemmingen en vaak ook goed. Je kunt eropuit trekken in de bergen, natuurgebieden of langs de Griekse kusten. En met of zonder ervaren lokale gids. Niet alleen kun je mooie uitjes in de natuur maken op de Griekse eilanden, maar denk ook eens aan een wandelvakantie op het vasteland van Griekenland. Wij hebben vijf fraaie wandelbestemmingen in Griekenland voor je op een rijtje gezet.

1. Pindos-gebergte

Dit gebergte ligt grotendeels in de regio Epirus in het noordwesten van Griekenland. Onze tip om te gaan wandelen in Griekenland. Ontdek het Zagori-gebied en het nog ongerepte, ruige Tzoumerka. Of ga wandelen in het bos bij Metsovo waar de meeste bruine beren van Europa wonen. Wissel een ochtendje wandelen in het Pindosgebergte bijvoorbeeld af met een middagje raften. Wist je dat in Tzoumerka de hoogste waterval van Griekenland te zien is? Deze Kefalovriso waterval heeft een hoogte van 350 meter. Of wandel de Vikos-kloof in, bekijk de torens van Papingo en overnacht in een hotel of refuge hoog in de bergen. De stad Ioannina is overigens een mooie uitvalsbasis om te gaan wandelen in het Pindos-gebergte.

Wandelen in Samos2. Samos

Samos een groen eiland aan de oostkant van Griekenland. Onze tip is de Nachtegalenvallei wat een prachtig stukje natuur is en tevens een populair wandelgebied. Zeker in het voorseizoen loopt in Samos genoeg water door de riviertjes hier wat zorgt voor meer groen. Kokkari of Pythagorion zijn goede bestemmingen om dan te verblijven. In het noordwesten bij de Potami waterval kun je ook wandelen, net als in het Kerkis-gebergte. Vanuit Potami kun je naar de afgelegen baaien Mikro en Megalo Seitani wandelen. Zeker Megalo Seitani mag zich tot de mooiste stranden van het eiland noemen en kun je alleen te voet of met een boot over zee bereiken.

3. Pilion

De Pilion is een schiereiland nabij de stad Volos. De hoge bergen en de vele bronnen hier zorgen voor een goed georganiseerd wandelgebied. De dorpen van Pilion langs de Egeïsche Zee liggen wat verder landinwaarts met stranden op één of twee kilometer afstand. Rond de Pagasitische Golf liggen gezellige bestemmingen als Kala Nera wel direct aan het water. Elk voorjaar worden de meeste klassieke wandelpaden op Pilion weer vrij gemaakt voor wandelaars met loopbruggen en deels geplaveide paden.

4. Amorgos

Amorgos is een wandeleiland met vooral wandelpaden over de hoge bergruggen van noord naar zuid en vice versa. Het waait hier vaak, maar mede door de ligging is Amorgos nog niet zo toeristisch. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen op Amorgos naar het prachtige witte klooster Chozoviotissa hoog tegen de rotsen. Of door het hoofdstadje Chora met haar oude windmolens. De wandelpaden op Amorgos worden ook wel The Blue Paths’ genoemd, omdat je altijd en overal zicht hebt op de Egeïsche Zee.

Wandelen in Griekenland op Kefalonia5. Kefalonia en Ithaki

Deze twee eilanden benoemen we inéén, omdat je ze zo goed en gemakkelijk kunt combineren. Wandelen op Ithaki kun je bijvoorbeeld naar het fraaie Gidaki beach. Dit Ionische eiland is nog wat ruiger en rustiger dan Kefalonia. Kefalonia is ook een echt wandeleiland met bijvoorbeeld haar Ainos National Park. Hier lopen meerdere wandelpaden naar de bergtop van 1.628 meter, wat tevens het hoogste punt is van alle Ionische eilanden. Ook elders op het eiland zijn er wandelpaden, zoals in het noorden bij Fiskardo en bij Assos naar het kasteel.

Natuurlijk zijn er nog meer bestemmingen om te gaan wandelen in Griekenland. Denk dan aan bijvoorbeeld aan de eilanden Andros of Kythira. Wat is jouw wandelfavoriet?