Wandelen op Ithaki

23 juni 2023 Bas Wanrooij
Wandelen naar Gidaki beach op Ithaki

Fraaie baai en strand van Gidaki

Ithaki is het buureiland van Kefalonia en behoort tot de Ionische eilandengroep. Meermaals per dag zijn er veerdiensten tussen Sami en Pisaetos en reken op zo’n 45 minuten varen. Ithaka, zoals het eiland ook wordt genoemd, wordt beschouwd als het eiland van Homerus en is een walhalla voor wandelaars. We maakten zelf de wandeling in het zuidoosten van Skinos beach naar het prachtige Gidaki beach. Hier kun je overigens ook per kano of met een gehuurde motorboot naartoe.

Wandeling naar Gidaki beach

Bewegwijzering voor wandelen op IthakiMet de auto reden we van het hoofdstadje Vathy naar Skinos beach. Een korte route over een geasfalteerde weg van zo’n twee an drie kilometer. Je komt aan bij een kleine parkeerplaats. Hier parkeer je de auto en je gaat te voet verder. Zorg zelf voor genoeg drinkwater en wat te eten, want alleen in juli en augustus is er op Gidaki beach een kantina geopend. Je wandeling start over een smalle strook kiezels voor een luxe villa langs. Even denk je wellicht mag ik hier wel lopen, maar gelukkig is er bewegwijzering met de juiste richting. Aan het einde van deze Skinos baai open je de kleine zwarte poort en hier start het goed onderhouden wandelpad naar Gidaki.

Het wandelpad gaat eerst omhoog en op het hoogste punt houd je rechts aan op een t-splitsing. Tijdens de afdaling dien je op het laatste gedeelte, zo’n 100 meter voor het strand, op te passen om niet uit te glijden. Eenmaal op Gidaki beach is er meer dan genoeg keuze om je handdoek neer te leggen en en duik in het kristalheldere zeewater te nemen.

Wandelen in het noorden van Ithaki

Wandelpad door de natuur op IthakiIn het noorden van Ithaki kun je ook mooie wandelingen maken. Bijvoorbeeld vanuit de dorpen Stavros of Exogi. Onderweg heb je prachtige uitzichten op de baai van Afalas met verderop een paar afgelegen, alleen over zee bereikbare zeer fraaie stranden. Vanuit het pittoreske kustplaatsje Kioni gaat een interessant wandelpad naar het bergdorp Anogi. Dit wandelpad is ongeveer 10 kilometer, maar het is een behoorlijke klim. Reken voor deze tocht op een wandeling van zo’n drie uur. Wil je georganiseerd op vakantie naar Ithaki met bijvoorbeeld een wandelarrangement? Kijk dan eens bij het reisaanbod van Ross Holidays.