Genieten en wandelen op Samos

23 maart 2015 Bas Wanrooij
Schildpad op Samos in de natuur

Samos wandelen – schildpad

Samos is een klein maar veelzijdig Grieks eiland. Als je er eenmaal op vakantie bent geweest dan ben je verkocht zeggen ze. Kokkari is het meest pittoreske plaatsje van het groene eiland en voor veel Nederlanders en Belgen een vaste vakantiestek.

In mei, juni en september kun je volop genieten van de natuur en op Samos schitterende wandelingen maken. Overdag is de temperatuur aangenaam en het is niet te druk met toeristen.

Wandelen op Samos

Op Samos kun je prima wandelen. Er zijn meerdere locaties op het eiland waar wandelroutes starten of waar de lokale bevolking je tips kan geven voor mooie wandelingen in de omgeving. Het dal van de nachtegalen is zo’n wandelgebied, maar ook bij Ireon kun je mooie wandelingen maken. De bergen in naar authentieke Griekse dorpjes, aan de kust langs kleine verborgen baaien of een lange strandwandeling. Niet alleen voor ervaren wandelaars, maar voor iedereen.

Vooral Agios Konstantinos is een walhalla voor wandelaars. Het traditionele dorp ligt aan de noordzijde van Samos en je wandelt hier zo het groene heuvel- en bergachtige achterlandschap in. Met dichtbij het dal van de nachtegalen, ook wel het ravijn van Adonia genoemd, waar je in mei en juni voor het ochtendgloren de nachtegaal kunt horen zingen. De natuurlijke wekker van Samos. Vanuit het dorpje Platanakia ontpoppen zich natuurlijke wandelpaden langs snelstromende beekjes en wijngaarden en word je onderweg getrakteerd op schitterende uitzichten. Hier wandelen in het voor- of najaar is echt genieten.

Flora en fauna op Samos

Klaprozen tijdens wandelen op Samos

Samos wandelen – klaprozen in het voorjaar

Tijdens je wandelingen in de natuur op Samos maak je kennis met de flora en fauna van het eiland. Op Samos groeien en bloeien wel 1.500 verschillende soorten flora. Waaronder de familie van de vlinderbloem, coniferen, (oude) platanen, olijfbomen en orchidee-achtigen. Bij Kokkari worden ook in kassen orchideeën gekweekt. In het voorjaar is het niet ongebruikelijk dat je uitkijkt op een vlakte met bloeiende klaprozen. Het rood van de rozen steekt af tegen het dorre gras en het groen van de olijfbomen. De fauna van Samos varieert van hagedissen tot muggen en tijdens wandelingen is het raadzaam om altijd iets mee te nemen tegen beten van insecten. Neem bovendien meer dan voldoende drinkwater mee.