Akropolis

De Akropolis is een rotsplateau van 300 meter bij 175 meter, ligt 80 meter boven de stad Athene en herbergt de heiligdommen van de Atheners. Het is dé bekendste bezienswaardigheid van Griekenland. De eerste sporen gaan terug naar de Neolithische tijd. In de Myceense tijd was de Akropolis de zetel van de koning.

De Akropolis is de bezienswaardigheid van Athene en Griekenland

De Parthenon staat vaak in de stijgers en het is en blijft een hele klus om alles te restaureren en ook zo te houden. Zo heeft men problemen gehad met kauwgum die bezoekers op de grond gooiden en vervolgens hebben hordes toeristen de kauwgum resten bijna één laten worden met het stenen voetpad. Tegenwoordig wordt hier beter op gelet en gooi als bezoeker van de Akropolis dus gewoon je kauwgum en ander afval in de prullenbakken.

Het Akropolis museum is in 2011 compleet vernieuwd. Dit is een schitterend complex geworden met veel prachtige bezienswaardigheden. De Akropolis is dagelijks geopend van 08.00 uur ’s morgens tot zonsondergang in de zomer en in de winter tot 8 uur ’s avonds. Vanaf april 2014 zijn deze langere openingstijden van toepassing. De entree bedraagt 30 euro per persoon en dan heb je toegang tot de Akropolis van Athene. Een passe-partout ticket voor alle archeologische bezienswaardigheden in de Griekse hoofdstad is anno 2024 niet meer beschikbaar. Het beste neem je de metro en stap uit bij station “Acropolis”.

openingstijden: zomer dagelijks 08.00 – 20.00 uur winter dagelijks 08.00 – 18.00 uur
entree: € 30,- per persoon (gereduceerd tarief € 20,- per persoon)

foto album

Akropolis de geschiedenis

De Parthenon op de Akropolis in Athene

Akropolis Athene de Parthenon tempel

Vanaf 1.100 voor Christus werd de Akropolis het huis van de godin Athene. Het Parthenon, een tempel gewijd aan deze godin, was de eerste van de klassieke monumenten op de Akropolis en dateert uit de 5e eeuw voor Christus. De tempels, die er verder stonden, werden in 480 voor Christus met de grond gelijk gemaakt door de Perzen. Daarna gebeurde er 33 jaar niets.

Met de komst van Pericles als regeringshoofd werd met de bouw van het nieuwe Parthenon begonnen. Hij ontwierp ook de “grote tempel” van Athene, gewijd aan de godin; nog steeds de beschermvrouw van de stad. Voor de bouw van het Parthenon, in Dorische stijl, verbeterde men de vroegere keuzes, zoals acht zuilen aan de gevel in plaats van zes, en zes zuilen in plaats van vier als tweede rij. De zijkant kreeg 17 zuilen en de “naos” werd 19 in plaats van 12 meter hoog. En achterin kwamen vijf kolommen met twee niveaus haaks op de zijportieken. Bovendien werd de zaal met vier zuilen voorzien van hoge Ionische kolommen. Dat alles gemaakt van pentalikonmarmer. In feite geven de toepassingen aan dat alle afmetingen aan een eenheidssysteem ontketend zijn, zoals de lengte, breedte, hoogte, de verhoudingen van de “naos”, doorsnee en hoogte van de zuilen, de kapitelen enzovoort.

Op de tempel zijn vele versieringen aangebracht; aan de oost-en westkant een reeks goden en heldenbeelden bijvoorbeeld de geboorte van Athene en haar strijd met Poseidon. De reeks van 92 metopen met beeldhouwwerken in reliëf van het gevecht tussen centauren en lapithen aan de zuidkant, Heracles en de amazones aan de westkant, de strijd tussen goden en giganten aan de oostkant en de Trojaanse oorlog aan de noordkant. Helemaal buitenom het reliëf van de processie van de Panathenaëen (gemaakt tussen 440 en 420 voor Christus) en een godsdienstig en wereldlijk feest. Tenslotte in de “cella” het 11 meter hoge beeld van Pallas Athene, gemaakt door beeldhouwer Phidias.

De tempel van Pallas Athene werd echter in een kerk veranderd en daarom is het beeld verwijderd en naar Constantinopel gebracht. Tijdens de kruistochten werd het een katholieke kerk en in 1.460 na Christus maakten de Ottomanen er een moskee van. Later maakten de Turken er een vesting van met veel munitie en toen de Venetianen aanvielen in 1687 ontplofte het kruitmagazijn en werd het gebouw zwaar beschadigd. Veel mooie brokstukken zijn toen in een Brits museum beland. Vanaf 1923 is men met de echte wederopbouw begonnen. Een hele geschiedenis dus.

Akropolis tips

Het Akropolis museum is een absolute aanrader om te bezoeken tijdens je stedentrip in Athene. Als je trek hebt is het Acropolis Museum Restaurant een tip. Het ligt op slechts 300 meter van de archeologische site en vanachter het glas heb je een schitterend uitzicht op de Akropolis. Ze serveren hier voornamelijk traditionele Grieks gerechten en het restaurant heeft dezelfde openingstijden als het museum. Echter is het restaurant ook op vrijdagavond geopend. Overdag is het uitzicht al schitterend, maar s’ avonds dineren met zicht op een verlichte Acropolis is uniek.

Meer Griekenland aanbiedingen


Akropolis bezienswaardigheden

Pericles heeft niet alleen het Parthenon gemaakt, maar nog vele gebouwen. Aan de westzijde van de Akropolis kom je binnen en daar bij de ingang, die bovenaan de helling ligt, vormen de Propyleeën (dit zijn monumentale poorten) de toegang tot de Acropolis. De eigenlijke poort wordt door vijf openingen gevormd. Je ziet rechts de tempel en links de Erechtheion met de beelden van de Kariatiden. Als een heilig bastion staat de tempel van Athena Nike aan de rand van de afgrond bij de Propyleeën. Deze is versierd met een gebeeldhouwde fries, een triomfboog voor de godin.

Het bovengenoemde Erechtheion, gelegen tegenover de noordelijke zuilengalerij van het Parthenon heeft een levendige structuur. Goed te zien als je naar de westgevel kijkt. Je ziet dan de noordelijke vleugel in de vorm van een baldakijn met zuilenrijen en een zuidelijk bouwwerk, waarvan het dak gedragen wordt door zes beelden van jonge meisjes; de kariatiden. Het gebouw is een combinatie van heiligdommen voor verschillende goden.

Aan de voet van de Akropolis ligt het theater van Dionysus. Oorspronkelijk was het een plek om uiting te geven aan de discussies over vrijheid en democratie. Er waren zelfs stenen fauteuils voor de elite. Tegenwoordig zijn er voorstellingen. Het is dagelijks te bezichtigen tussen 08.00 uur en 19.00 uur. Dichtbij dit theater is het gedeeltelijk gerestaureerde Odeon van Herodus Atticus, waar tegenwoordig ook concerten en theatervoorstellingen worden gegeven. Het is in 174 voor Christus gebouwd door de rijke thener Herodus Atticus als herinnering aan zijn vrouw Rigilla. Je kunt er alleen in als er voorstellingen zijn, zoals bij het jaarlijkse Atheense festival van juni tot en met september.