Ierissos

Ierissos is de hoofdstad van het gemeentelijke district Aristoteles in het zuidoosten van Chalkidiki. De stad ligt op 124 kilometer van Thessaloniki en op 50 kilometer rijden van Polygyros. In de kustplaats wonen permanent zo’n 3.000 mensen en het heeft twee gedeeltes: een historisch deel en het nieuwe moderne deel. Het is een opkomende vakantiebestemming met de nodige voorzieningen voor toeristen. Niet het meest fraaie stadje, maar de kust en de stranden maken veel goed.

Wandel naar het fraaie strand van Kakoudia vanuit Ierissos

Het historische gedeelte van Ierissos heeft de ruïnes van het oude kasteel Akanthos en een bezienswaardige Byzantijnse kerk. Eigenlijk is er van het oude Akanthos niet veel meer te zien. Aan de oostkant van deze acropolis vind je overblijfselen van een oude muur.

Het amphitheater van Ierissos wordt gebruikt voor festivals en culturele evenementen. Moderne technieken bieden zelfs mogelijkheden voor het vertonen van 3D films op een speciaal scherm. Uniek in Griekenland en het zorgt voor een hoge amusementswaarde.

Ierissos is een goed ontwikkelde badplaats en heeft één van de drie jachthavens van Chalkidiki. Vanuit de haven Nea Roda, op vijf kilometer ten zuidoosten van het vakantie-oord, vertrekken de boten vaan Mount Athos. De kustplaats ligt als een belangrijk centrum voor het verkeer richting Mount Athos en de verkeersaders naar het noorden en het oosten. De kust is prachtig met schitterende zandstranden als die van Kakoudia.

foto album Chalkidiki

Ierissos bezienswaardigheden

Ierissos op Chalkidiki

Strand bij Ierissos begin van de avond

Ierissos heeft speciaal voor de toeristen in 2005 een zee aquarium gebouwd van 40 m3. Het zeewater in het aquarium wordt continue ververst vanuit zee. In het zee aquarium kun je de vissen bewonderen die voor de kust van Ierissos voorkomen, maar ook kreeften en schelpdieren.

Op ongeveer twee kilometer rijden in de richting van Nea Roda kom je een archeologisch hoogtepunten tegen. Het is de toren van Krouna, 15 meter hoog, met daaromheen wat muren om de toren te beschermen. Het doet wat kasteelachtig aan.

Op 20 juli vindt in Ierissos het jaarlijkse festival plaats ter ere van de profeet Elijah. Een traditioneel festival met veel lokale gerechten en dranken.

De scheepswerven zijn ook een interessante bezienswaardigheid. Ze bouwen en repareren hier voornamelijk vissersboten, maar nog altijd op de traditionele manier en veel met de hand. De scheepswerven van Ierissos liggen langs de weg naar Nea Roda. Je kunt ze vanaf de kustweg mooi fotograferen en als je een werf wilt betreden vraag dan vooraf even toestemming.

Meer Griekenland aanbiedingen


Ierissos stranden

Ierissos ligt aan een hele langs baai in de Golf van Akanthios. Naar het noorden kom je vanzelf op Kakoudia beach; één van de mooiste stranden van Chalkidiki. Het is een lang strand bedekt met licht zand en kleine kiezels. Een tip voor een fraaie strandwandeling of een dag naar het strand tijdens je vakantie. Opvallend aan Kakoudia beach zijn de rotsen die zo nu en dan in het water liggen, vlak langs de kust. Ze zijn door de eeuwen heen fraai gevormd door de wind en het zoute zeewater.