Athos

Athos, ook wel Mount Athos genoemd, is de autonome monnikenrepubliek met als hoofdstad Karyes. Het ligt op het meest oostelijke schiereiland van Chalkidiki en heeft een zeer ruig bergland, is dichtbebost en heeft de hoogste top van Chalkidiki van 2.033 meter. Daar ligt tot mei vaak nog sneeuw op. De monniken, in totaal 1.500, leven in 20 kloosters op en in aparte gemeenschappen op Athos in een gebied van 336 km2. Er zijn 17 Griekse kloosters, een Bulgaars, een Russisch en een Servisch klooster. De kloosters houden bijen, hebben wijngaarden en bouwland en in de Athos kloosters schilderen de monniken religieuze iconen.

Athos is een mannenrepubliek in Griekenland met fraaie kloosters.

Vrouwen zijn op Mount Athos niet welkom. Mannen vanaf 18 jaar moeten een visum aanvragen en kunnen maximaal vier dagen blijven. Per dag worden 120 aanvragen gehonoreerd van Grieken en 10 buitenlanders. Wil je er dus graag heen probeer dan al vanuit Nederland je visum te regelen. Vanuit Sithonia kun je per boot tot 500 meter uit de kust van Athos komen. Op deze boten mogen ook vrouwen mee.

Zelfs de dieren op Athos zijn mannetjes. Alleen kippen mogen er komen, want de monniken hebben de verse eierdooiers nodig voor het schilderen van hun iconen. Het onderhoud van de wegen en kloosters wordt door mannen van buitenaf gedaan. De Europese Unie stelt geld beschikbaar voor het behoud van de kloosters.

foto album

Athos bezienswaardigheden

Panteleimon klooster Athos

Agios Panteleimon klooster op Mount Athos

Op Mount Athos zijn in totaal 20 verschillende kloosters. Megisti Lavra is het oudste, belangrijkste en grootste klooster op Athos. Het dateert uit het jaar 963 en is gebouwd op een rots in het zuidoosten van Athos. Het Dionysiou klooster ligt aan de westkust van het heilige schiereiland op een rots in een groene omgeving. In het noorden van Athos ligt het Dohiariou klooster uit de 11e eeuw en is vernietigd door piraten in de 17e eeuw opnieuw opgebouwd. Herkenbaar is de hoge toren van dit klooster.

In het noordoosten direct aan de kust ligt het Esphigmenou klooster. Het Gregoriou klooster  is een imposant gebouw uit de 14e eeuw hoog op de rotsen in het zuidwesten van het schiereiland van Chalkidiki. In het noorden ver uit de kust vandaan ligt het Helandariou klooster. Het lijkt meer op een kasteel in een mooie groene omgeving.

Iviron is gebouwd aan de kust aan de oostkant van Athos. Het klooster is gesticht in het jaar 980 en ligt in een pittoresk gebied. In het zuidoosten van het schiereiland vind je het Karakalou klooster uit de 11e eeuw met een hoge imposante toren en een fraai uitzicht over de Egeïsche Zee. In het bosrijke noorden van Mount Athos ligt het Konstamonitou klooster op een uur lopen van de zee. Het Koutloumousiou klooster ligt in het noordoosten van Athos dichtbij Karyes.

Xenofontos klooster Athos

Xenofontos klooster op Mount Athos

Het Agios Panteleimon klooster aan de westkust van Athos, direct aan de zee, wordt ook wel het Russische klooster genoemd. Dit klooster heeft imposante gebouwen, met fraaie grote klokken en veel verschillende etages. Het Agios Pavlos klooster is het meest zuidelijkste klooster aan de westkant van Mount Athos. Het is het enige klooster dicht bij de gelijknamige berg Athos met fraaie torens en kastelen om het te beschermen. De Pantokrator is een klooster aan de oostkant van het schiereiland uit de 14e eeuw. Philotheou is gebouwd aan de oostzijde op een vlak gebied op een uur van de haven van Arsanas. Het klooster is gebouwd op een oud Asklipiion.

Het Simonos Petra klooster is een imposant klooster aan de zuidwestkust van Athos gebouwd hoog boven op een rots. In totaal heeft dit klooster maar liefst zeven verdiepingen. Het is een prachtig gebouw en het meest speciale van Mount Athos. Stavronikita is een ander imposant klooster, maar aan de oostkant van het schiereiland. Het klooster Vatopediou lijkt op een kasteel en is fraai gebouwd op het strand centraal langs de oostkust. Xenophontos ligt aan de wetskust van het schiereiland en gesticht in de 10e eeuw. Xiropotamou ligt een mooie omgeving dichtbij Daphni in het zuidwesten van Athos. Zographou is het noordelijkste klooster aan de wetskant. Het ligt op een uur lopen van de zee in een bosrijk gebied.

Meer Griekenland aanbiedingen


Athos hoe te bereiken

Athos kun je alleen met de boot bereiken. Voor de klooster aan de westkant ga je naar de haven van Ouranoupolis. In ongeveer anderhalf uur varen ben je in de haven van Daphni. Als je de kloosters aan de oostzijde van Athos wilt bezoeken dan moet je naar de haven van Ierissos of Nea Roda. Van hieruit vaar je naar de haven Arsanas van het klooster Iviron.

Op Athos zelf kun je je te voet verplaatsen en schitterende wandelingen maken door de natuur. Je kunt ook op sommige delen met de bus, met de vrachtwagen mee of op de rug van een paard of ezel. Uiteraard moet je bij een bezoek aan Athos gepaste kleding aan.