Metsovo

Metsovo is een fraai stadje in het district Epirus op het vasteland van Griekenland. Het ligt op 50 kilometer ten oosten van de grotere stad Ioannina op een hoogte van meer dan 1.100 meter en telt 6.500 inwoners. De ‘platia’, het centrale plein, is een trekpleister. Hier vind je authentieke tavernes en de nodige winkeltjes die voornamelijk lokale producten verkopen. Wist je dat je in de winter in het iets hogergelegen ski-center kunt skiën en snowboarden? In de zomer wordt hier veel gewandeld. Daar moet je trouwens wel een dag voor uittrekken en deze wat uitdagende tracks zijn niet voor beginnende wandelaars.

Metsovo is een traditioneel stadje in de bergen van de regio Epirus

In Metsovo maakt men de kaassoort Metsovone. Deze lokale gerookte kaas kent sinds 1996 in Europa een beschermde oorspongstatus (PDO). Je kunt deze kaas op veel locaties in het dorp proeven en kopen, maar misschien leuker is om een bezoek te brengen aan de lokale fabriek van Metsovone. Ook maakt men hier uit voornamelijk hout de nodige kunst. Het Katogi Averoff Hotel is tevens een wijnhuis. Al sinds 1973 wordt hier wijn gemaakt. Niet verwonderlijk dus dat er inmiddels een kelder is waar 1.200 eiken vaten geplaatst zijn. Je kunt het wijnhuis dagelijks bezoeken tussen 10:00 en 16:00 uur voor een rondleiding en wijnproeverij. Tijdens een rondleiding word je al snel duidelijk dat de oprichter een belangrijk aandeel heeft in het Metsovo van nu. Een belangrijk stukje geschiedenis.

Niet alleen kun je in de winter in het Metsovo skicenter terecht, maar ook in twee andere skigebieden in de omgeving: Anilio Skicenter en die van Profitis Ilias. Bezienswaardig in het stadje zijn de vele fonteinen, het folklore museum en de art gallery. In Metsovo starten ook meerdere wandelroutes. Zeker in de voor- en naseizoen zie je hier dan ook veel wandelaars hun vakantie doorbrengen. Vergeet zeker niet om hier ergens in een taverne ‘kontosouvli’ te gaan eten. Dit vleesgerecht is namelijk een lokale specialiteit en draait in tegenstelling tot giros horizontaal aan het spit.

In Metsovo zijn meerdere hotels waar je kunt overnachten. Het luxueuze Grand Forest Hotel is ongetwijfeld de bekendste slaapplaats net buiten de stad. Alternatief is het al eerder genoemde Katogi Averoff Hotel, maar er zijn in de stad ook voordeligere kamers te vinden.

Epirus foto album

Metsovo tips

Metsovo in Epirus het centrale plein

Tavernes en winkels in Metsovo

Onze tip is om te starten met een bezoek naan het Katogi Averoff wijnhuis naast het gelijknamige hotel. Een rondleiding is kosteloos en voor een wijnproeverij vraagt men een vergoeding. Wij waren aangenaam verrast over met name één van hun rode wijnen van de lokale rode Vlachiko druif. Een rode wijn voor de zomer. Tijdens de rondleiding door o.a. de artistieke wijnkelders krijg je informatie over de geschiedenis van het wijnhuis en hoe de oprichter van het wijnhuis heeft bijgedragen aan de welvaart hier in Metsovo.

Indrukwekkend is het grote gedenkteken van de Tweede Wereldoorlog langs de weg voordat je Metsovo in komt rijden. Hiervandaan heb je overigens ook een fraai uitzicht van bovenaf op het stadje met haar oranje pannendaken. In de winkels hier kun je zeker een originele en/of lekkere souvenir scoren voor thuis. Denk aan houtsnijwerken, de gerookte lokale Metsovone kazen, wijnen en textiel.

Meer Griekenland aanbiedingen


Metsovo bezienswaardigheden

Kontosouvli eten in Metsovo

Kontosouvli in taverne Metsovo

Niet alleen het centrale plein met haar traditionele woningen van steen en hout is bezienswaardig. Ook is er een folklorist museum gevestigd in het Tositsa Mansion en kun je de art gallery bezoeken. Ook is het Valia-Kalda bos, wat deel uitmaakt van het National Park, bezienswaardig. Een prachtige gebied om te wandelen en het behoort met haar microklimaat tot de 12 meest kwetsbare gebieden ter wereld. Tevens is dit het grootste leefgebied van de bruine beer in Europa. Verder zijn er twee kloosters in de omgeving die een bezoekje waard zijn. Het gaat om het Agios Nikolaos Metsovos klooster uit de 14e eeuw en het Dormition klooster uit 1754.

Metsovo wandelen

Metsovone kazen uit Metsovo in Epirus

Kazen uit Metsovo

De Ursa Trail is de best gemarkeerde en populairste wandelroute bij Metsovo. Deze track heeft een lengte van in totaal 40 kilometer en is verdeeld in vier routes. Het wordt ook wel de ‘track of the bears’ genoemd. Sectie één is 10,9 kilometer wandelen en start op het centrale plein van Metsovo en eindigt bij het Anilio Ski center. Sectie twee start bij het Anilio Ski Center heeft een lengte van 12,9 kilometer en gaat via Anilio terug naar Metsovo. Sectie drie is een wandeling van 7,7 kilometer en start wederom in Metsovo en gaat via Politsoara terug naar het centrale plein in de stad. He vierde en laatste wandelpad start in Politsoara en gaat via Vale di Liosani terug naar Politsoara.