5 tips vanuit Parga en Sivota

3 juli 2023 Bas Wanrooij
Tips voor je vakantie in Parga en Sivota

Traditionele dorp Metsovo

Ben of ga jij op vakantie naar Parga of Sivota in Epirus op het vasteland van Griekenland? Genieten van zon, zee en strand, maar wist je dat je op een steenworp afstand bent van prachtige natuurgebieden? Combineer een zonvakantie met de natuur en ga bijvoorbeeld een dagje wandelen, raften of kanoën in Zagoria (Zagorochoria) of Tzoumerka. Bekijk onze vijf tips om eens wat anders te doen tijdens je vakantie in Parga of Sivota: even geen strandvakantie.

Ioannina één van de 5 tips Parga en Sivota

Wandelen langs het meer van Ioannina

1. Ioannina – ga een dagje naar de stad Ioannina. Je vindt deze stad op een uurtje rijden vanuit Parga. Over de nieuwe snelweg ben je hier namelijk zo. Geniet van een kop koffie op één van de vele terrassen aan het Pamvotida meer (Natura 2000), bezichtig het kasteel en de oude stadswijk, vaar met het veer over naar het eilandje van Ali Pasha en bezoek het Pavlos Vrellis wassenbeeldenmuseum. Natuurlijk kunnen de dames in het nieuwe gedeelte van deze stad ook prima shoppen, want er zijn bijvoorbeeld een Bershka en Pull & Bear.

2. Raften of kanoën – ga een vakantiedag met de hele familie raften of kanovaren in Zagoria of in het ruigere Tzoumerka. Vind je de Piranha in de Efteling leuk, dan vind je raften waarschijnlijk nog leuker. In de Griekse natuur ga je met professionele begeleiding de rivier af: een onvergetelijke ervaring. En het voordeel is dat je zelf maar weinig hoeft te doen, want dat regelt voornamelijk je ‘kapitein’. Een sportieve ervaring en als je je zwemdiploma hebt mag je al mee. Onze tip om te gaan raften hier is met Alpine Zone. Voordeel is dat je online redelijk lastminute kunt boeken op een vakantiedag dat het jou schikt.

Vikos kloof als tip vanuit Parga en Sivota

Uitzicht op de Vikos kloof vanuit Monodendri

3. Zagoria dorpen en de Vikos kloof – ga de Zagoria (Zagorochoria of Zagori) dorpen ontdekken met je huurauto. Vanuit Parga ben je binnen twee uur al in deze streek ten noorden van de stad Ioannina. Breng een bezoek aan bijvoorbeeld de dorpen Monodendri, Aristi en Papingo en ga naar het Beloi uitzichtpunt op de Vikos kloof. Dit is volgens het Guinness Book of Records met 900 meter de diepste kloof ter wereld in combinatie met een breedte van slechts 1.100 meter. Prachtig natuurgebied, National Park, waar je talloze oude steenbruggen kunt bezichtigen en mooie natuurwandelingen kunt maken.

4. Wijnproeven en kontosouvli eten in Metsovo – na 1,5 uur rijden ben je vanuit Sivota in de traditionele stad Metsovo hoog in de bergen. Hiervandaan starten veel wandelroutes in een natuurgebied waar de meeste bruine beren van Europa leven. Bij een bezoek aan Metsovo mag een bord Kontosouvli, de vleesspecialiteit van het stadje, niet ontbreken. Ook kun je hier een mooie natuurlijke souvenir scoren. Bijna alles is hier namelijk van hout en ook honing is er in overvloed. Tip is om het wijnhuis Katogi Averoff te bezoeken met een rondleiding en wijnproeverij. Wij zijn in ieder geval fan van hun zomerse rode wijn van de lokale Vlachiko druif.

Tip vanuit Parga raften in Zagoria

Raften in Zagoria en Tzoumerka met Alpine Zone

5. Tzoumerka – is een ruig natuurgebied op ongeveer drie uur rijden vanaf Parga. Dit gebied is nog vrijwel ongerept met bijvoorbeeld de hoogste waterval van Griekenland. Tip is om hier een nachtje te verblijven en de rust en natuur pas echt te ervaren. Bijvoorbeeld bij de vriendelijke Dina en Angelos in hun comfortabele Anavasi Mountain Resort. Bezoek o.a. het indrukwekkende Kipinas klooster in de rotsen, de Plaka brug en de traditionele bergdorpen Kalarites en Syrrako.