Ioannina

Ioannina is een vrij grote stad op het vasteland van Griekenland in de streek Epirus. Het ligt op 77 kilometer ten oosten van de havenplaats Igoumenitsa op 500 meter hoogte. Goed bereikbaar via de snelweg. De stad heeft een eigen nationale luchthaven met vrijwel dagelijkse vluchten van en naar de hoofdstad Athene. Aan de universiteit van Ioannina studeren veel Griekse studenten en mede daardoor bruist de stad het hele jaar door. Aan het grote Pamvotida (Pamvotis) meer veel tavernes, terrassen en een soort boulevard. Met een boot kun je over het meer varen.

Ioannina is een historische en moderne stad in Epirus Griekenland

Ioannina is moderne stad, maar ook fraai en pittoresk. Het is de stad van historische herinneringen, legendes, tradities en de zilversmit. Ook heeft deze Griekse stad twee van de beste ziekenhuizen van Griekenland. Het kasteel, ook wel de acropolis genoemd, is een ware bezienswaardigheid met verderop nog de klokkentoren uit 1905.

Ioannina is de hoofdstad van Epirus en telt dagelijks zo’n 120.000 inwoners. In de omgeving is Perama, met het grootste grottenstelsel van Griekenland, interessant om te bezoeken. Ook de prachtige Zagoria dorpen, de Vikos kloof en het traditionele dorp Metsovo hoger in de bergen zijn tips. Iets ten westen van de stad ligt het archeologische hoogtepunt Dodoni van deze streek. Met een goed bewaard en groot amphitheater.

In de stad zijn meerdere musea. Het museum van wax-beeltenissen is het grootste in zijn soort in Griekenland. Andere interessante musea zijn het archeologisch museum en het volkenkundig museum van Ioannina. Uit de tijd van de Turkse overheersing staan er nog drie moskeeën in de stad met minaret.

Epirus foto album

Ioannina tips

Ioannina het meer en de stad in Epirus

Ioannina – het meer en de stad in Epirus

Het kasteel van Ioannina mag je zeker niet missen tijdens een (korte) vakantie in de stad en dateert al uit het jaar 528. Hierin zijn veel bezienswaardigheden van de stad. De Soufari Serai is een groot oud gebouw met 50 ramen. In de “cookshop”, met zijn twee authentieke schoorstenen, is tegenwoordig een koffiebar gevestigd. Tip voor een korte stop. Ook de Voimoundos toren uit het jaar 1022 is bezienswaardig.

Het gemeentelijk etnografisch museum is gevestigd in het kasteel in de Aslan Pasha moskee. Geopend in de zomermaanden van 08.00 tot 20.00 uur en de entree bedraagt € 3,- per persoon. Ook het Byzantijns museum is gevestigd in het kasteel en dagelijks geopend, behalve op maandag, van 08.30 tot 17.00 uur. Entree tot het museum bedraagt € 1,50. Tegenover de Aslan Pasha moskee staat het Fotis Rapakousis museum; een museum van wapens. Dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00 uur in de zomer en de entree bedraagt € 3,- per persoon.

Bekijk alle aanbiedingen