Ioannina

Ioannina is een grote stad op het vasteland van Griekenland in de streek Epirus. Het ligt op 77 kilometer ten oosten van de havenplaats Igoumenitsa op 500 meter hoogte en is goed bereikbaar via de snelweg. Deze stad heeft een eigen nationale luchthaven met vrijwel dagelijkse vluchten van en naar de hoofdstad Athene. Aan de universiteit van Ioannina studeren veel Griekse studenten o.a. verpleegkunde en mede daardoor bruist deze stad het hele jaar door. Aan het grote Pamvotida (Pamvotis) meer vind je dan ook veel tavernes en bars met terrassen. Het is eigenlijk één lange en gezellige boulevard. Met een veerdienst die hier elk half uur vandaan vertrekt kun je naar het eiland van Ali-Pasja varen.

Ioannina is de historische, gezellige en moderne hoofdstad van Epirus

Ioannina is een moderne stad, maar ook gezellig en veilig. Het is de stad van historische herinneringen, legendes, tradities en van de zilversmit. Ook heeft deze Griekse stad twee van de beste ziekenhuizen van Griekenland. Het kasteel, ook wel de acropolis genoemd, is een ware bezienswaardigheid en dagelijks toegankelijk tot 18:00 uur. Je loopt dit oude gedeelte van de stad in onder de klokkentoren door uit 1905. Wist je dat er 16 kloosters, 12 Moslim-monumenten, zes unieke musea en een Joodse synagogue in Ioannina te zien zijn?

Ioannina is de hoofdstad van Epirus en telt zo’n 120.000 inwoners. In de omgeving zijn de druipsteengrotten van Perama, met het grootste grottenstelsel van Griekenland, interessant om te bezoeken. Deze zijn dagelijks te bezichtigen met een gids en zo’n rondleiding duurt 45 minuten en kost € 7,- per persoon. Ook de prachtige Zagoria dorpen, de Vikoskloof en het traditionele dorp Metsovo hoger in de bergen zijn tips voor je vakantie. Op vijf kilometer ten westen van de stad ligt het archeologische hoogtepunt Dodoni van deze streek met een goed bewaard en tevens groot amfitheater.

Ioannina gezellige stad in Epirus

Gezellige terrassen bij het meer in Ioannina

In de stad zijn meerdere interessante musea. Het wassenbeeldenmuseum Pavlos Vrellis, soort Madame Tussauds, is het grootste in zijn soort in Griekenland. Andere interessante musea zijn het archeologisch museum, het Ali-Pasja museum en het folklorisch museum van Ioannina. Uit de tijd van de Turkse overheersing (Ottomanen) staan er nog drie moskeeën in de stad met minaret. Deze zijn ook bezienswaardig.

Het meer van Ioannina heeft een maximale lengte van 7,9 kilometer en is maximaal 5,4 kilometer breed. Opvallend is dat het diepste punt van het Pamvotida meer slechts 11 meter bedraagt. Het is een beschermd Natura 2000 gebied en tevens het oudste meer van Griekenland. Elk jaar wordt sinds 2007 in september de ‘Ioannina Lake Run’ georganiseerd. Als deelnemer kun je kiezen uit de afstanden 5, 10 en 30 kilometer. Het parcours van de 30 kilometer race loopt om het hele meer van 19,4 km2 heen. Mooie oefening voor de klassieke Marathon van Athene die jaarlijks op de tweede zondag van november wordt georganiseerd.

Epirus foto album

Ioannina tips

Ioannina oude stad

Gezellig straatje oude stad Ioannina

Het kasteel van Ioannina mag je zeker niet missen tijdens een (korte) vakantie in de stad en dateert al uit het jaar 528. Hierin zijn veel bezienswaardigheden van de stad. De Soufari Serai is een groot oud gebouw met 50 ramen. In de ‘cookshop’, met zijn twee authentieke schoorstenen, is tegenwoordig een koffiebar gevestigd. Tip voor een korte stop. Ook de Voimoundos toren uit het jaar 1022 is bezienswaardig.

Het gemeentelijk etnografisch museum is gevestigd in het kasteel in de Aslan Pasha moskee. Geopend in de zomermaanden van 08.00 tot 18.00 uur en de entree bedraagt € 3,- per persoon. Ook het Byzantijns museum is gevestigd in het kasteel en dagelijks geopend, behalve op maandag, van 08.00 tot 18.00 uur. Entree tot het museum bedraagt € 2,-. Tegenover de Aslan Pasha moskee staat het Fotis Rapakousis museum; een museum van wapens. Dagelijks geopend van 08.00 tot 18.00 uur in de zomer en de entree bedraagt € 3,- per persoon. Het wassenbeeldenmuseum Pavlos Vrellis, in 1983 opgericht door de gelijknamige beeldhouwer, is een andere tip om te gaan bezoeken. Dit is namelijk het mooiste in zijn soort van Griekenland en dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00 uur en de entree bedraagt € 6,- per persoon.

Eiland van Ioannina in het meer

Eiland in het meer van Ioannina

Een andere tip is om het veer te nemen naar het eiland van Ali-Pasha in het meer van Ioannina (Pamvotis). De veerboten vertrekken elk half uur vanaf een steiger voor het kasteel. De overtocht duurt een kwartiertje en kost € 2,- per persoon. Een ticket koop je aan boord. Eenmaal op het eiland kun je een wandeling maken door de smalle steegjes en wat eten en drinken in diverse tavernes. Bezienswaardig is het museum van Ali-Pasha hier op het eiland. Het museum is opgericht in 1958 en gevestigd in het Agios Pantaleon klooster, waar op 5 februari 1822 Ali Pasha is vermoord. De entree voor dit museum bedraagt € 3,- per persoon en het is dagelijks geopend van 09:30 tot 20:30 uur.

Meer Griekenland aanbiedingen


Ioannina vakanties

Grand Serai Hotel in Ioannina Epirus

Grand Serai Hotel in centrum Ioannina

In de stad Ioannina kun je vrij eenvoudig een hotelkamer boeken. Bijvoorbeeld in het luxe Grand Serai Hotel (vijf sterren) op loopafstand van het gezellige centrum van de stad en het meer. Niet alleen is de ligging gunstig, maar het Grand Serai Hotel heeft ook een groot buitenzwembad. En dat is lekker op een warme zomerdag hier in Ioannina.

Je kunt zelf een vliegticket boeken naar Thessaloniki (SKG) of Preveza (PVK) vanuit Nederland. Naar Thessaloniki wordt er het hele jaar doorgevlogen en zijn er voordelige tickets te vinden bij bijvoorbeeld Transavia. Boek een huurauto erbij en bent binnen drie uurtjes over de snelweg in Ioannina. Aktio airport (Preveza) ligt wat dichterbij. Hier wordt vanuit Nederland alleen in de zomermaanden op gevlogen. Je transfer naar de stad duurt dan zo’n anderhalf uur.