Zalongo

Zalongo is een┬áhistorisch gedenkteken in de bergen van Epirus op het vasteland van Griekenland. Niet ver van de historische opgravingen van Kassopi en het dorp Kamarina op 30 kilometer van de stad Preveza en 56 kilometer van Parga. Het monument wordt ook wel de “Dans van Zalongo” genoemd en symboliseert 63 dansende vrouwen met hun kinderen, die hier in 1803 van de rotsen sprongen. Ze dansten letterlijk en figuurlijk hun dood tegemoet, omdat ze niet gevangen wilden worden genomen door het Turkse leger van Ali Pasha. Ter nagedachtenis aan deze tragische, maar dappere gebeurtenis, is het monument hier op 6 oktober 1961 onthuld.

De dans van Zalongo is een monument in Epirus Griekenland

Het gedenkteken van Zalongo is het werk van de architect Patroklos Karantinos en beeldhouwer Georgios Zongolopoulos. Het beeld van zes abstracte vrouwelijke figuren heeft een totale lengte van 18 meter en is 13 meter hoog. Voor de bouw van het kunstwerk zijn meer dan 4.000 kalkstenen van 50×30 cm gebruikt. Het straalt liefde voor vrijheid en tegelijkertijd de vechtlust om te overleven uit. Op de tweede zondag in augustus worden de vrouwen jaarlijks in het naburige dorp Kamarina herdacht.

Inwoners van Souli sloegen op de vlucht voor de Turkse soldaten van Ali Pasha. Een groep van 60 vrouwen met hun kinderen werden in het nauw gedreven en kwamen tot de rand van de klif “Stefani”. Daar begonnen ze op 16 december 1803 te dansen. Ze hielden elkaars hand vast, duwden eerst hun kinderen van de rots af en sprongen er zelf achteraan. Ze kozen voor de dood (hun vrijheid) in plaats van slavernij en ontering.

Via een geplaveide stenen strap met meer dan 400 treden kom je uiteindelijk bij het monument boven op de berg uit. Vanzelfsprekend heb je hier vandaan een mooi uitzicht over de omgeving.

Epirus foto album

Zalongo tips

Zalongo bezienswaardigheid in Epirus Griekenland

Zalongo Epirus – groot monument van zes vrouwen

Het monument van Zalongo is zeven dagen per week te bezichtigen en er wordt geen entree gevraagd. Je kunt een bezoek prima combineren met de archeologische bezienswaardigheid Kassopi en/of de ruïnes van Nicopolis. Kassopi ligt namelijk maar op twee kilometer afstand van de gedenkplaats.

Vanuit Parga een tip voor een dagje uit met een huurauto of met een georganiseerde excursie. Zelf kun je na de bezienswaardigheden nog een paar uurtjes naar het lange zandstrand van Monolithi of Vrachos beach gaan voor je weer terugrijdt.

Meer Griekenland aanbiedingen


Zalongo bezienswaardigheden

Het monument is indrukwekkend en vrij kolossaal. In 1950 kwam men op het idee om een gedenkteken te maken voor de “Dance of Zalongo”. Met een inzamelingsactie werd een genoeg geld bij elkaar verzameld om te kunnen starten. Architecten en beeldhouwers werd gevraagd om een ontwerp te maken en in 1954 werd begonnen met de fundering van het monument. Men kreeg veel hulp van militairen en vrijwilligers (meest inwoners van omliggende dorpen). Zeven jaar later was het imposante kunstwerk af. Tegenwoordig een bezienswaardigheid in de prefectuur van Preveza.