Griekenland heeft langste kustlijn en zandstrand van Europa

2 juni 2020 Bas Wanrooij

Monolithi European Safest Beach 2020 Griekenland heeft met 13.676 kilometer niet alleen de langste kustlijn van Europa, maar Monolithi beach is met een lengte van 25 kilometer ook het langste zandstrand van de Europa. Je vindt Monolithi beach op het vasteland van Griekenland nabij de stad Preveza. Het loopt van de kustplaats Kastrosykia tot Mytikas en is grotendeels nog niet georganiseerd. Tevens ligt het in een gebied zonder massatoerisme en hier is 1,5 meter afstand houden van elkaar op het strand geen probleem. Mede hierdoor is het strand recent uitgeroepen tot ‘European Safest Beach 2020’.

Monolithi beach langste strand van Europa

Monolithi European Safest Beach 2020De breedte van Monolithi beach varieert van 10 tot 50 meter en langs het strand zijn genoeg voorzieningen. Aan de zuidzijde grenst het gelijknamige bos aan het strand met naaldbomen, enkele populaire beach clubs en twee campings.

Op acht kilometer afstand ligt de havenplaats Preveza met een ziekenhuis, talloze winkels en horecagelegenheden. Voor wat cultuur kun je een bezoek brengen aan de archeologische site Nicopolis, op slechts een paar kilometer rijden van het lange strand.

Accommodaties zijn gemakkelijk te vinden in Kanali of Preveza. Alternatieven zijn het eiland Lefkas en de vakantiebestemming Parga. Ze liggen respectievelijk 40 en 50 kilometer rijden van Monolithi beach. Wandelingen kun je maken in het groene achterlandschap van Monolithi en maak uitstapjes naar het Zalongo monument en het historische Arta. De dichtstbijzijnde luchthaven is Aktion (Preveza) op slechts 14 kilometer afstand.