Edessa watervallen

De Edessa watervallen zijn een echte bezienswaardigheid in Macedonië op het vasteland van Griekenland. Op 95 kilometer van de stad Thessaloniki en dichtbij Pella ligt de stad Edessa. Het is de breedste, maar niet de hoogste waterval van Griekenland. Naast de brede waterval (Karanos) stoomt nog een kleine waterval die in twee gedeeltes (Diplos en Dihalotos) naar beneden komt. In wintermaanden en het voorjaar stroomt er het meeste water naar beneden. In de zomer en september en oktober is de waterval veel minder imposant.

De Edessa watervallen zijn met 70 meter hoog de grootste van Griekenland

Het water valt van een hoogte van zo’n 70 meter naar beneden en vanaf april siert de groene natuur de blauwe lucht en het heldere water de omgeving. De watervallen van Edessa zijn door de Duitsers in 1942 ontworpen met respect voor de natuur. Inmiddels is het een echte bezienswaardigheid geworden met zelfs een watermuseum, hotels, tavernes en de nodige (souvenir)winkels. Vrijwel dagelijks arriveren hier toeristen om het natuurlijke schouwspel te ervaren.

Je kunt via een trap naar beneden en zelfs achter de waterval langs lopen. Het paadje onderaan de grote Karanos waterval is na veel regenval afgesloten en zo kun je dan niet de kleinere dubbele watervallen van onder bekijken. Toegang is gratis. Een tip is om een bezoek aan de Edessa watervallen te combineren met de natuurlijk spa van Pozar.

Edessa watervallen tips

Je kunt georganiseerd met een dagexcursie hiernaartoe. Andere optie is met een huurauto of met de trein. Edessa heeft namelijk een eigen treinstation met een rechtstreekse verbinding met het station van Thessaloniki. Niet het snelste vervoersmiddel, maar wel een goedkope manier om de watervallen te zien. Let wel op dat je vooraf informeert naar de treindiensten en de aankomst- en vertrektijden.

Filos Travel organiseert dagexcursies naar Edessa in combinatie met de hot springs van Pozar. Je reist in kleine busjes met WiFi samen met een klein groepje toeristen. Een gids die goed Engels spreekt is de chauffeur en geeft je onderweg al de informatie die je graag wilt weten over zowel de watervallen als de warmwaterbronnen. Je hebt genoeg tijd om zelf de watervallen te bezichtigen en hier mooie foto’s te maken.

Meer Griekenland aanbiedingen