Diakofto railway

De Diakofto railway is een echte klassieker op de Peloponnesos en start op 45 kilometer van Xylokastro. Met een dieseltreintje ga je over het smalle spoor vanuit het stadje Diakofto via een schitterende route van 22 kilometer door de Voraikos kloof naar Kalavrita hoog in de bergen. Kalavrita is de winter een ski-oord en ’s zomers een plek voor wandelaars en toeristen met het treintje. In de Tweede Wereldoorlog is er in Kalavrita een massamoord door de Duitsers gepleegd op bijna 700 mannelijke inwoners. Hiervoor is een oorlogsmonument geplaatst. Onderweg stop je op slechts één stationnetje, zowel de heen- als de terugreis, Mega Spileo. Om naar het gelijknamige klooster te gaan moet echter nog een wandelingetje maken.

De Diakofto Kalavrita railway is prachtig met spoorbruggen en tunnels

Het treintje van Diakofto naar Kalavrita en weer terug gaat dagelijks. Doordeweeks zijn er drie ritten startend vanuit Diakofto om 08.45, 11.15 en 14.30 uur. Terug vanuit Kalavrita kun je dan om 09.57, 12.27 en 15.50 uur. In het weekend is de frequentie vijf keer per dag 08.45, 11.15, 12.30, 14.30 en 15.30 uur. Terug vanuit Kalavrita rijdt de trein dan om 09.57, 12.27, 14.30, 15.50 en 17.40 uur. Als er sneeuw ligt in de winter gelden aangepaste tijden voor de treinrit. Een enkele reis kost 9,50 euro per persoon en een retourtje kost 19,00 euro per volwassene.

Direct naast het stationnetje in Diakofto zie je het oude stoomtreintje 1803 staan. Hij staat te pronken en poseert als het ware voor de foto’s die van hem als oude dienstdoener worden gemaakt. Tegenwoordig heeft het stoomtreintje dus een andere functie en voldoet de dieseltrein om de rit naar Kalavrita met de nodige wagons en passagiers te maken.

Peloponnesos foto album

Diakofto railway tips

Uitstappen op het station van Mega Spileo is leuk en mooi. Diverse terrasjes van tavernes als To Romantzo liggen direct langs het spoor op het station en nodigen in de groene omgeving vlakbij de brug en de wilde rivier uit om te gaan zitten. Bedenk echter dat de verbindingen beperkt zijn met zowel Kalavrita als Diakofto. Mocht je de trein missen dan kun je hier overnachten in een hotel kamer van to Romantzo.

Een wandeling in de omgeving is een tip om te maken. De natuur is er prachtig en het is hier heerlijk rustig. Via een smal pad de bergen in kun je in 45 minuten lopen naar het klooster Mega Spileo. Voor kinderen is deze tocht wat ver en niet ongevaarlijk met smalle paadjes en soms diepe ravijnen. Echter voor volwassene is het een aanrader. Neem een gps mee of gebruik die van je mobiele telefoon en kies Mega Spileo als je bestemming. Onderweg zie je namelijk nergens een bordje hoe je moet lopen en dat kan verwarrend zijn als je omgeving hier niet kent.

Het laatste stuk naar het Mega Spileo klooster wandel je over de asfaltweg omhoog. Voor je hier aan begint kun je even pauzeren in het restaurant met terras wat je tegenkomt. Na een bezoek aan het klooster kun je dezelfde weg terug lopen naar het station Mega Spileo of bij het restaurant een taxi bellen. Voor 15 euro brengt deze je naar Kalavrita. Lopen kan ook maar de afstand is ongeveer 10 kilometer.

Meer Griekenland aanbiedingen


Diakofto railway bezienswaardigheden

De treinrit van Diakofto naar Kalavrita en vice versa is een toeristische attractie. In een uur ben je van de enige naar de andere plaats en het hoogteverschil is 750 meter. De steile delen van het parcours wordt het een tandradbaan en gaat de trein langzaam. De maximumsnelheid op het vlakke deel van het traject is ongeveer 40 kilometer per uur. Onderweg zie je mooie spoorbruggetjes, spoortunnels, rijd je langs watervallen en zie je wilde waterstromen door de kloof Voraikos kloof. Pas op als je foto’s wilt maken uit het raam of een stukje wilt filmen. Uit het raam hangen is zeker niet ongevaarlijk.